Унапређење сарадње

Ђајић и Кдолски о могућности лијечења пацијената из Аустрије на УКЦ-у Српске

  • Извор: АТВ
  • 28.11.2023. 13:08

Универзитетски клинички центар Републике Српске данас је посјетила бивша министарка здравља Аустрије Андреа Кдолскy.

Током посјете се разговарало о свим актуелним темама које се тичу УКЦ-а, досадашње сарадње са Аустријом, те о будућим пројектима. 

"Данас нам је у посјети бивша министрица здравља Аустрије и садашњи савјетник Владе Аустрије за медицинска питања Андреа Кдолскy. Циљ посјете је унапређење досадашње сарадње и лијечење пацијената из Аустрије у УКЦ Републике Српске, јер се на основу свих информација и посјета дошло до увјерења да су наше услуге на нивоу европских и свјетских. Поносан сам на ту чињеницу и ово је само почетак двосмјерне комуникације. Неће се као до сада слати само наши пацијенти у иностранство, већ ће се и пацијенти из Европе и сусједних држава лијечити у УКЦ Републике Српске. Једно велико хвала директору Представништва Републике Српске у Аустрији Младену Филиповићу и уваженој гошћи што је данас са нама у Бањалуци“, рекао је генерални директор Универзитетског клиничког центра Српске Владо Ђајић. 

Кдолскy се најприје захвалила на гостопримству те поручила да је вријеме да се започну нови пројекти. 

"У Аустрији имамо ситуацију да су листе чекања за операције дуге, посебно код оних операција из области ортопедије код старије популације, те смо увидјели потребу да се то мора ријешити на неки начин. Постоји могућност да се пацијентима који живе и раде у Аустрији, а са ових су простора, понуди могућност да се овдје лијече. Већ смо обавили разговоре са аустријским социјалним и здравственим осигурањима који имају интерес да се укључе у овај пројекат. С друге стране, драго ми је што сам данас имала прилику да обиђем и операционе сале и увјерила сам се да УКЦ Републике Српске располаже са најмодернијим апаратима, школованим кадром и свим потребним капацитетима за овакву врсту сарадње која сигурно може да буде успјешна и у обостраном интересу“, изјавила је Кдолскy. 

Директор Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да Кдолскy има широк спектар дјеловања како стручно, тако и медијски те је додао да је јако значајно што су њене активности допринијеле томе да социјална, здравствена и пензијска осигурања у Аустрији разматрају могућност лијечења пацијената у Републици Српској. 

"Циљ њене посјете јесте да се увјери у квалитет пружања здравствених услуга овдје, о чему ће извијестити осигурања у Аустрији. И то је показатељ да је сарадња између Аустрије и Републике Српске на високом нивоу. Аустрија је важан партнер и једни друге увијек треба да подржимо и овакве посјете су од изузетног значаја. Биће нам драго да вас убрзо извјестимо о првим конкретним резултатима сљедеће године“, рекао је Филиповић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)