Нагла промјена

Да ли је захлађење оштетило воће у Српској

  • Извор: СРНА
  • 19.04.2024. 12:45

Захлађење, снијег и мраз до сада нису причинили већу штету у воћњацима у Републици Српској, изјавио је Срни руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирко Јокић.

Јокић је рекао да су мјерне агрометеоролошке станице протекле ноћи на подручју приједорске регије забиљежиле температуру ваздуха од минус 0,5 степени Целзијусових у трајању један до два часа.

"Тешко је у овом моменту говорити о штетама, али ако негативна температура није трајала дуго не очекујемо значајнију штету, поготово зато што воћке имају висок родни потенцијал. Још смо оптимистични", рекао је Јокић.

Он је навео да је савјетодавна служба у контакту са Републичким хидрометеоролошким заводом те да, према расположивим прогнозама, сутра послије подне и у недјељу се могу очекивати сњежне падавине.

"Воћарима смо савјетовали да данас, уколико су у могућности, обаве превентивни третман како би се воћке кондиционирале. Ризик од мраза за сада постоји у ноћи са понедјељка на уторак, али је још рано за јасно упозорење", рекао је Јокић.

Он је указао да је усљед сњежних падавина на појединим парцелама полегло стрно жито, посебно на парцелама под јечмом, али да ће се након стабилизације времена биљке исправити, те да на стрним житима неће бити штете.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: