Топлотни талас

Чекајући освјежење: До када ће се Балкан пржити

  • Извор: Агенције
  • 17.07.2024. 10:13

Топлотни талас захватао је Српску и БиХ, али и земље у региону, цијели Балкан и дијелове источне Европе.

Цијели Балкан и дијелови источне Европе су под топлотним таласом од почетка јула, а предвиђа се да ће врућина потрајати још двије недјеље, пише метеоролошка служба "Severe Weather Europe".

Данас вруће, али нестабилно: Могуће непогоде, очекује се тропска ноћ

Данас вруће, али нестабилно: Могуће непогоде, очекује се тропска ноћ

"Ово је историјски топлотни талас са дневним температурама које прелазе праг од 40°Ц. Најинтензивнији је на Балканском полуострву и у источној Европи. Загријавају се и мора у медитеранском региону, мјестимично достижући 30°Ц. Према прогнозама глобалног модела времена, температуре ће током јула остати знатно изнад просјека широм јужне и источне Европе. За Балканско полуострво прогнозирају се рекордне вриједности за ову недјељу", пише "SWE".

Температуре су у многим областима достигле више од 30 степени, а више од 40°Ц забиљежено је у Србији, Румунији, Албанији, Бугарској, БиХ, Сјеверној Македонији и Грчкој посљедњих дана.

Највиша минимална температура икад забиљежена у Србији

У Србији, пише "SWE", забиљежена је историјска врућина. Метеоролошка станица у Вршцу забиљежила је у суботу минималне температуре од 30,6°Ц, а у недјељу 31,2°Ц, што је највиша минимална температура икада забиљежена у Србији.

Београд је пријавио минималну температуру од 27,3°Ц у суботу и 27,5°Ц у недјељу. Ове вриједности су такође веома близу рекордних. Високе ноћне температуре забиљежене су и у сусједним земљама, као што су Хрватска, БиХ, Румунија и Сјеверна Македонија. Грчка је такође напоменула да се минимална температура током викенда на неким станицама није спустила испод 30°Ц.

Топлотни талас ће трајати још 7 до 10 дана

"Јул је познат као најтоплији мјесец љета, али температуре ових дана и наредних 7-10 дана биће знатно више од просјека. Дневни просјек у многим регионима биће за око 10 степени виши од просјека", најављује "SWE". Додају да је за ову ситуацију заслужна топлотна купола.

Шта је топлотна купола?

Топлотна купола је метеоролошки феномен у којем се велика маса врућег ваздуха зароби изнад одређеног подручја, изазивајући екстремне температуре. Нормално, топли ваздух, који је тањи од хладног ваздуха, има тенденцију да се подигне. Међутим, јак систем високог притиска може спријечити ово подизање и ширење и присилити топли ваздух да остане заробљен близу површине у одређеном подручју. У том смислу, системи високог притиска дјелују као покривач или купола над одређеном површином.

Атмосферски физичар Бранко Грисогоно, професор са загребачког Филозофског факултета, тумачи да "појачана суспензија у јаком антициклоналном ваздушном пољу не дозвољава дубоку влажну конвекцију и испаравање, већ својим снажним 'поклопцем' чини супротно – спречава мијешање и вентилацију ваздуха".

"Ово се најчешће дешава када је млазни ток, поларни или суптропски, преслаб, а ово слабљење је нешто што се дешава у овим тренутним климатским промјенама", додаје Грисогоно.

Зачарани круг

Сунчева енергија загријава земљу, а то загријано тло затим загријава ваздух изнад њега. Без могућности да се подигне и распрши, загријани ваздух остаје близу тла, гдје наставља да се загријава. Кондензује се испод куполе, а како је његова укупна топлота заробљена у мањој запремини, њена температура даље расте.

Висок притисак такође спречава настанак облака и падавина, што значи да простор испод термалне куполе остаје сув и осунчан, што, пак, додатно повећава температуру.

Један од екстремних примјера топлотне куполе десио се 2021. године у Сјеверној Америци, када су западни дијелови САД и Канада доживјеле рекордне температуре које су прелазиле 40°Ц, што је изазвало бројне здравствене проблеме и шумске пожаре.

И данас вруће

У Републици Српској и Федерацији БиХ и данас ће бити претежно сунчано и вруће, а понегдје на истоку током пријеподнева може пасти и мало кише или пролазни пљусак.

У наставку дана очекује се локални развој облачности, прво на југозападу и југоистоку, који ће се касније током дана и вечери премјештати даље ка сјеверу и истоку, те условити кишу и пљускове праћене грмљавином.

Мјестимично су могуће и непогоде, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

У многим предјелима очекује се тропска ноћ.

Дуваће слаб до умјерен вјетар, повремено у ширем појасу ријеке Саве и на југу појачан, промјенљив или сјеверних смјерова.

Дневна температура ваздуха биће од 33 до 39, у вишим предјелима од 29 степени Целзијусових.

Температура у 8.00 часова: Бјелашница 18, Дрвар, Шипово и Дринић 19, Рибник, Соколац и Гацко 20, Мркоњић Град, Чемерно и Хан Пијесак 21, Нови Град, Фоча, Билећа и Рудо 22, Кнежево и Сарајево 23, Приједор, Сребреница и Калиновик 24, Бањалука, Зворник, Тузла, Зеница и Вишеград 25, Србац, Добој и Требиње 26, Неум 27, Бијељина 28, а Мостар 29 степени Целзијусових.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица