Nema dijela da ne gori

Bukte požari u Hercegovini

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2022. 19:18

Nema dijela Hercegovine da danas ne gori. Bukte na desetine požara. Svaki je namjerno zapaljen a jak vjetar dobar je saveznik vatri.

Ako se vozite kroz najjužniju regiju nema šanse da u dimu ne vidite svako drugo brdo.

Teška situacija je na području opština Bileća i Gacko. Ovo je sama granica između te dvije opštine i ona je u plamenu. Jak vjetar brzo širi vatru koja iza sebe ostavlja prava zgarišta.

Pretežno gori nepristupačan teren pričaju vatrogasci. Gačani kažu da ovih dana idu s intervencije na intervenciju, jutros je bilo teško, vatra i dim ometali su saobraćaj na magistralnom putu Bileća-Gacko.

"Ekipe su na terenu gase, objekti nisu ugroženi. Veliki  je dim zato što je jak vjetar jutros nam je bio skoro blokiran put od  dima, to smo stavili pod kontrolu jer smo pogasili do ceste vatru tako da sada nema, put je prohodan sve je uredu", kaže Nemanja Anđić.

Ni Bilećani ne znaju gdje če prije, za vikend su kažu stizali na sve strane. Ljuti su jer apeli i molbe do građana ne dolaze.

"Džaba je apelovati ljudima da se ne pali ili da dođu kod nas uzmu naprtnjaču dvije daćemo im , nikakav nije problem dok završe, zapale i da vrate", ističe Milan Šulović.

Situacija nije nimalo laka u Nevesinju, vatrogasci su sinoć spašavali kuće u selu Snježnica a danas je borba za spas domaćinstava trajala u selu Sopilja.

Ni trebinjskim vatrogascima ne fali posla.

"Pune ruke posla imaju trebinjski vatrogasci, ovaj sušni zimski period. Nemarni građani koji spaljuju korov na imanjima otme im se požar i onda vatrigasci imaju pune ruke posla", rekao je Zdravko Kašiković, komandir TVJ Trebinje.

Ako je u martu ovako šta će biti u avgusti zabrinuto kažu vatrogasci. U proteklom periodu vatra je bukvalno opustošila Hercegovinu. Samo u prošloj godini izgorjelo je oko 12.000 hektara. Ekonomska šteta je oko milion i po maraka. Ona ekološka ravna je katastrofi, pričaju šumari.

Тагови: