Bijeljina

Alergije pune ambulante porodične medicine

  • Извор: АТВ
  • 07.04.2022. 19:40

Curenje nosa, suzenje očiju, kašalj, svrab očiju , svrab nosa, gušenje u snu ovih dana glavna su tema u ambulantama porodične medicine. Građani koji muče muke sa alergijama kažu da se svi radu proljeću i lijepom vremenu, ali ne i oni.

„Kada je behar kašljem, kad je ambrozija kad je polen, prašina mi smeta, sve mi smeta to. Počnem da kašljem, tablete mi doktor dao pa pijem. Šuti, guši me naveče. Najviše naveče kašalj uguši.“

„Ima, ima, ima, ali šta, čuvajmo se kako možemo. Nema sve ljekari“, kažu građani.

Građani koji od ranije znaju da imaju probleme sa alergijama već su spremni i imaju svoje mehanizme zaštite i redovnu terapiju. Ljekari kažu da je zabrinjavajuće što ih je iz godine u godinu sve više. Nisu pošteđena ni djeca.

“Mi imamo iz godine u godinu sve veći broj pacijenata koji imaju problema sa alergijama. Uglavnom su to alergijski rinitisi i konjuktivitisi. Ovih dana imamo visok nivo polena breze, odnosno cvjetanje drveća. Nažalost sve češće imamo i sve više imamo djece koji imaju alergijske reakcije, to je naravno i zbog aerozagađenja i načina života”, rekla je dr Bojana  Paleksić-Dokić, načelnik Službe porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina.

Ljudima koji pate od alergija ozbiljno je narušen kvalitet života. U vrijeme kada svi nakon duge zime jedva čekaju napolje oni treba da izbjegavaju. Dugačka je i lista lijekova koji ublažavaju simptome.

“Kad bi pacijenti mogli da izbjegavaju alergene, međutim vrlo je to teško zbog toga što se radi o inhalatornom alergenu koji je sveprisutan u vazduhu. Znači, postoje naravno i terepije, preko antihistaminika, nazalne i kortikosteroidne terapije, nekad u nekim težim slučajevima i sistemskih kortikosteroida”, kaže Paleksić-Dokić.

Ljekari kažu da su alergije bolest današnjice te da je moguće očekivati povećanje broja alergičnih iz godine u godinu. Dodaju i da je ovo tek početak sezone.  Kada cvjetanje biljaka bude u većem obimu očekuju I  značajnije povećanje broja pacijenata u ambulantama.