Радован Ковачевић

"Због Шмита, нико од представника из Српске, осим Иванића, не учествује на 'Роуз-Рот' семинару“

  • Извор: СРНА
  • 14.11.2023. 09:51

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да нико од представника Републике Српске неће учествовати у раду "Роуз-Рот" семинара, који почиње данас у Сарајеву, због тога што су организатори, Парламентарна скупштина НАТО-а, предвидјели да учествује и Кристијан Шмит.

"Кристијан Шмит није високи представник у БиХ, није изабран у складу са Анексом 10 и не може у БиХ да представља апсолутно ништа, нити је на било који начин позван, овлаштен, нити стручан да даје бикло какво своје мишљење о Дејтонском споразуму", изјавио је Ковачевић за Срну.

Он је подсјетио да је "Програмом реформи", који је БиХ усвојила, предвиђена сарадња са НАТО савезом, али не интеграције и ова врста парламентарне сарадње не би била спорна да су организатори били довољно професионални.

Велика ”Скај” акција полиције у Бањалуци и Источном Сарајеву

Велика ”Скај” акција полиције у Бањалуци и Источном Сарајеву

Међутим, истакао је Ковачевић, очигледно је да су они на овај начин остварили само једно - да им пола БиХ не присуствује семинару.

"Али, оно што нас највише брине и што нас је највише разочарало јесте да семинару, нажалост, ипак, присуствује Младен Иванић, и поред тога што су сви представници Републике Српске јединствено одлучили да не учествују због наведених разлога и присуства нелегалног и нелегитимног Шмита. То нам још једном говори на који начин представници опозиције из Српске гледају на јединство Републике Српске, али и на оне који су без икаквог легитимитета дошли у БиХ само са једним циљем - да развласте Републику Српску и да учине све да она нестане", нагласио је Ковачевић.

Стигли резултати првих анкета избора у Украјини, шта чека Зеленског?

Стигли резултати првих анкета избора у Украјини, шта чека Зеленског?

Он је навео да је програмом било предвиђено да на семинару учествују и бројни представници Републике Српске, од српског члана Предсједништва, министара у Савјету министара, али нико од представника Српске неће се одазвати овом позиву.

Тема "Роуз–Рот" семинара је "БиХ и западни Балкан у нестабилном међународном безбједносном окружењу", а организатор је Парламентарна скупштина НАТО-а. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: 16 блокова (12+) (Р)

    '' Филм: 16 блокова (12+) (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)