Срђан Амиџић

''Заједничке институције су потрошачке - што мање троше више средства за Српску, ФБиХ и Брчко дистрикт''

  • Извор: АТВ
  • 04.09.2024. 20:07

Министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић рекао је гостујући у емисији АТВ-а "Имате ријеч са Милијаном Кос“ да је Буџет БиХ који је усвојен онакав какав треба да буде.

Амиџић каже да када је ријеч о заједничким институцијама сви морају бити свјесни да су то потрошачке институције.

"Највећи дио средстава одлази на плате запослених и с те стране ми морамо да се понашамо рационално. Грађани у Српској морају знати да је то за њих веома битно јер тај буџет и ти трошкови се финансирају из буџета Српске и ФБиХ. То не може да буде изоловано острво. Уколико ми на нивоу заједничких институција БиХ мање трошимо мања су издвајања из Буџета Српске и ФБиХ“, рекао је Амиџић.

Каже да је усвојени Буџет рационалнији али да ће све функције бити проведене.

"Мање средстава иде за одбрану али захтјев Министарства одбране је у односу на прошлу годину био већи милијарду и 770 милиона. Њихов буџет је у односу на прошлу годину мањи за два милиона али ће све функционисати али то подразумијева више средстава за људе који живе у Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту“, рекао је он.

Напомиње да је Министарство финансија највећи потрошач.

"400 милиона иде на војску. Ја бих био најсрећнији када би се она укинула али морате прихватити чињеницу да бошњачки корпус народа војску доживљава на другачији начин и то је жеља тог дијела народа. Ја сам одустао од приче о демилитаризацији. 50 одсто људи у БиХ жели да има војску али то не значи да то може да буде нерационално трошење и на томе смо истрајали“, нагласио је министар.

О Савјету министара

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао да је у Савјету постоји велики број ствари које су нелогичне и које не можете да прихватите.

"Људи раде неке ствари и на штету ФБиХ само да би наштетили Српској“, додао је.

Каже да на сваком ћошку имате потврду да је БиХ дубоко подијељено друштво. 

"То може да види свако ко живи у ФБиХ или у Српској. Можете да узмете заставу Српске и пронесете је кроз Будимпешту или Париз - не бисте имали проблеме, али када бисте је пронијели кроз Башчаршију ви бисте имали проблем. Важи и за нека обиљежја која Бошњаци доживљавају као своје - исто то не би могли урадити у Бањалуци“, рекао је Амиџић.

Наглашава да је друштво у БиХ дубоко подијељено.

"Умјесто да прихватамо и уважавамо разлике и живимо по дејтонским принципима и доносимо одлуке које су могуће неко настоји упорно да нас сведе у једну државу и да ми прихватимо то да ту постоји равноправност. То није могуће. Оног момента када будемо прихватили наше разлике и границе које постоје везано за наше понашање у БиХ ћемо кренути напријед. Док год (министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин) Конаковић и (министар одбране у Савјету министара Зукан) Хелез мисле да је БиХ унитарна она не може да иде напријед. То нема везе са (предсједником Републике Српске Милорадом) Додиком, то има везе са људима који се не осјећају сигурно у таквој БиХ а живе у Републици Српској“, рекао је Амиџић.

Говорећи о стању у Министарству одбране на чијем челу је Зукан Хелез, Амиџић се осврнуо и на недавни инцидент када је хеликоптер Оружаних снага БиХ, током гашења пожара, упао у језеро.

"То је бесмисао свега тога и због тога ми је драго што Министарство одбране има нешто мањи буџет. Била ми је симпатична изјава Хелеза да хеликоптер није много оштећен да је само потопљен. Хелез је успио да преполови ваздушну флоту БиХ“, наглашава Амиџић.

Министар финансија и трезора напомиње да је, уз подршку предсједника Републике Српске Милорад Додик, успио да се подијели неких 75 милиона КМ.

"Из тога ће се радити мост Шћепан Поље, мост у Брчком, Новом Граду и други и дио путне инфраструктуре. Али то је ишло на условљавање, морали смо рећи да нема буџета док се не подијеле ова средства али то је лудост. То су пројекти који се раде и у ФБиХ, али то је реалност БиХ. Не знам зашто кажњавају људе у ФБиХ и не граде им путеве и ауто-путеве кад средства имају у Управи за индиректно опорезивање или не граде напонску мрежу кад има средстава у Електропреносу“, нагласио је он.

Амиџић истиче да је План раста и европски пут стао зато што СДА блокира кроз поједине кантоне.

"На то не треба губити вријеме. Треба сачекати да политичка ситуација буде зрела па и да партнери из Европе то прихвате и политички притисак преселе на оне који стварно коче пут БиХ“, навео је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм