Русија

Захарова: Систем колонијалне управе у БиХ може имати катастрофалне посљедице

  • Извор: СРНА
  • 12.12.2023. 16:38

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова оцијенила је да је у БиХ, напорима Брисела, Вашингтона и Лондона, створен систем колонијалне управе и постављена марионета која се представља господаром судбине људи, што може имати катастрофалне посљедице.

"Претварање апарата високог представника из механизма који подстиче суверенитет БиХ у инструмент гушења свих суверених права народа у држави, може да представља директно насиље над мировним споразумом", истакла је Захарова.

Она је питала како је могуће да је у 21. вијеку у Европи, напорима Брисела, Вашингтона и Лондона, у независној БиХ, створен систем колонијалне управе којим је, волунтаристичком одлуком тих пријестоница, постављена марионета која себе представља господаром судбине људи?

Додик: Интервенционизам учинио БиХ нефункционалном и немогућом

Додик: Интервенционизам учинио БиХ нефункционалном и немогућом

Захарова је указала да то нема никакве везе са интересима народа БиХ, те истакла да је Русија више пута упозоравала да све то може имати катастрофалне посљедице, преноси "Спутњик".

Она је истакла да је БиХ од потписивања Дејтонског споразума прешла дуг пут, али да се тешко може говорити о правом међунационалном примирју о којем су сви маштали, усљед координисаних покушаја спољних и унутрашњих играча да се поткопају темељи овог споразума.

Моћни руски бомбардер упао у засједу

Моћни руски бомбардер упао у засједу

"Као потписници Споразума, не можемо да затварамо очи пред тим да се уз `подршку` западне заједнице предузимају напори да се разводне постулати равноправности три народа и два ентитета, што изазива слом вишенационалног карактера земље", рекла је Захарова.

Она је указала да је у току унитаризација БиХ на основу неолибералне концепције, што је супротно Дејтонском споразуму, те истакла да тачке овог споразума више не одговарају онима који желе насилно да увуку БиХ у евроатланске мреже.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 18:00 Дан Сјећања на страдање и прогон Срба у Олуји, пренос

    ''Владе Републике Српске и Србије ове године Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији хрватске војске "Олуја" обиљежиће у суботу, 3. августа, у Лозници, а централна манифестација биће одржана на стадиону "Лагатор" са почетком у 18 часова.

  • 18:35 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 18:40 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.