Шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ

Вулић: Званичницима ЕУ доказали да је могућ договор

  • Извор: СРНА
  • 08.03.2024. 17:59

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да су СНСД, ХДЗ БиХ и "тројка" направили велике помаке и показали да се на домаћем терену могу постићи договори и направити одређени искораци када су у питању захтјеви ЕУ.

Вулићева је навела да је Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ један од доказа колико домаћи званичници, у овом случају већина окупљена око СНСД-а, ХДЗ-а и "тројке", могу донијети рационално рјешење када је у питању ЕУ.

- Сматрам да је екипа која чини већину на нивоу БиХ - `тројка`, СНСД и ХДЗ направила велике помаке, да смо показали и доказали да на домаћем терену можемо да се договарамо и направимо одређене искораке када су у питању захтјеви ЕУ што ће допринијети бољој будућности свих грађана који овдје живе - оцијенила је Вулићева.

Она је навела да се усвајањем закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ испуњава један од кључних приоритета.

Назив, садржај и дефиниција овог закона, каже, указују да ће се односити и примјењивати на званичнике и носиоце јавних функција институција БиХ, а да ће остали нивои власти проводити властите законе у складу са надлежностима.

Оцијенила је и да овај закон није идеалан већ да је за изабране функционере ригорозан.

Вулићева је нагласила да су сада званичницима ЕУ доказали да могу бити одговорни, компромисни и да могу сами да се договоре шта је добро за све у БиХ.

- Дозволите домаћим политичарима да доносе договоре, компромисе и све оно што се зове боље сутра за све грађане који овдје живе - поручила је она.

Вулићева је указала и да је данас било много критика од опозиције, те је подсјетила колеге да су дуго година били у власти и имали прилику да креирају овај и друге законе, али да нису поштовали механизам координације и нису били спремни за разговор и компромис због чега се годинама тапкало у мјесту.

Она сматра да ће и када је ријеч о закону о суду БиХ доћи до одређених компромиса.

- Постићи ћемо договор. Ми из Републике Српске не одустајемо од својих ставова и оно што је суштински битно када су у питању надлежности. Мислим да су радне групе поприлично постигле договор о питању нацрта тог закона - рекла је Вулићева.

Вулићева је указала да је битно и добијање датума преговора, када је ријеч о европском путу БиХ, и да ће све оно што очекују грађани, бити олакшано у периоду који слиједи, а то је првенствено транзиција робе и услуга, што ће побољшати статус БиХ у економском и сваком другом погледу.

Америчкој Амбасади у БиХ и амбасадору Мајклу Марфију поручила је да ће кроз судски процес који се води против предсједника Републике Српске допринијети томе да ће СНСД добити већу и никада виђену подршку грађана у Републици Српској. "Из те перспективе, они нама чине услугу", закључила је Вулићева. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм