Омбудсман за људска права

Врањеш: Радницима "Уне" БиХ се мора обезбиједити право на приступ правди

  • Извор: СРНА
  • 30.07.2024. 09:14

Омбудсман за људска права БиХ Невенко Врањеш изјавио је да је радницима Телевизије "Уна", који су под притиском америчких санкција остали без посла, повријеђен цијели сет права - на рад, на приступ раду, на плату, а самим тим и права на имовину, те нагласио да би иза ових људи требало да стане БиХ.

"У овим би ситуацијама БиХ требало да стане иза тих људи који су се ничим криви и ничим изазвани нашли не мети овако немилосрдних санкција", нагласио је Врањеш.

Према његовим ријечима, с обзиром на то да је ријеч о медију, њима је повријеђено право на слободу изражавања, а поготово на ефикасан правни лијек, па су у ситуацији да се немају коме жалити зато што их је под санкције посредно ставила једна америчка агенција.

Врањеш сматра да би њихов правни пут могао да иде преко Уставног суда БиХ.

Према његовим ријечима, у досадашњој пракси постоји пресуда Уставног суда БиХ да у оваквим ситуацијама БиХ мора обезбиједити тим људима право на приступ правди и право на ефикасан правни лијек.

"Постоји пракса да су неке западне компаније тужиле Министарство финансија САД и добиле успјешно те спорове. Сад говоримо о двије димензије. Једна је медијска кућа или други субјекти који су се нашли под санкцијама, која може да се обрати директно америчким судовима, а друга су конкретно радници, којима би држава требало да обезбиједи право на приступ правди и ефикасан правни лијек", појаснио је Врањеш.

Он је подсјетио на пресуду Уставног суда БиХ у предмету "Калинић-Билбија" против БиХ, гдје је став Уставног суда БиХ био да је њима повријеђено право на ефикасан правни лијек и наредио БиХ и њеним институцијама да се то отклони.

"Позивам и ову групу људи да посредством адвокатских тимова и правне подршке затраже заштиту својих права, најприје пред домаћим правним институцијама, а свакако и пред Европским судом за људска права. Компаније имају могућност да директно пред надлежним судовима у САД туже тамошње Министарство финансија", рекао је Врањеш.

Он је напоменуо да се Институцији омбудсмана у општем режиму заштите људских права годишње обрати око 8.300 грађана кроз 3.000 различитих предмета, гдје предњаче социјално-економска права која се тичу рада и радних односа, али и судства и правосуђа у БиХ.

"Оно што као друштво морамо градити је већа осјетљивост и већи смисао заштите људских права. Недостаје нам демократски менталитет, првенствено појединих органа власти и институција, које се чак оглушују на наше препоруке", рекао је Врањеш.

Телевизија "Уна" прекида пословање у БиХ, Хрватској, Црној Гори и Сјеверној Македонији због америчких санкција, а гаси се и фирма "Уна ворлд нетворк", усљед чега ће без посла остати више од 80 радника, саопштила је раније Скупштина оснивача ове фирме.

У саопштењу, које је раније упућено медијима, истиче се да ће без посла остати више од 80 врсних професионалаца, посвећених новинара, сниматеља, монтажера, другог техничког особља и стручњака из разних области.

Пратите нас и путем Вибера