Премијер Српске

Вишковић: Шмит и Бећировић су се обраћали у лично име

 • Извор: СРНА
 • 16.05.2024. 16:54

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је необјашњив нонсенс да су се Савјету безбједности УН обратили њемачки дипломата Кристијан Шмит и Денис Бећировић, који су говорили само у лично име, с обзиром да првом није потврђен мандат високог представника, а други без сагласности и одобрења Предсједништва БиХ.

Вишковић је изјавио да "нешто не штима" када је Шмиту омогућено да се обраћа неком ко му није потврдио мандат.

"Он по мени није имао никакво право, не сада него никад да се обрати у институцији која му није дала зелено свјетло да се представља као високи представник у БиХ", рекао је Вишковић новинарима.


Вијеће народа без сагласности о Изборном закону Српске и Закону о референдуму и грађанској иницијативи

Вијеће народа без сагласности о Изборном закону Српске и Закону о референдуму и грађанској иницијативи

Вишковић је истакао да Шмит у Савјету безбједности УН износи лажи, те чува своје бенефите и лична примања која има у БиХ и која су већа и од примања њемачког канцелара.

Кад је ријеч о обраћању Бећировића, Вишковић је рекао да је он у приватној посјети САД јер нема одобрења и сагласност Предсједништва БиХ да говори у УН.

"Није представљао БиХ, јер да је представљао сазвао би Председништво БиХ и изнио оно о чему ће говорити, те на то добио сагласност", рекао је Вишковић.

Вишковић је позвао Бећировића да каже о чијем трошку борави у САД већ 15 дана.

Вишковић је подсјетио да је Влада Републике Српске доставила свој 31. извјештај Савјету безбједности УН у којем су наведене чињенице које могу провјерити сви експерти на свијету.


Вучић: Каква год одлука буде донијета у Њујорку, неће укинути Српску

Вучић: Каква год одлука буде донијета у Њујорку, неће укинути Српску

Он је навео да има ефекта то што Влада Српске већ седму годину доставља извјештаје Савјету безбједности УН јер се тамо појављују такви људи који износе разноразне, гнусне лаже на рачун Српске и њених званичника.

"Видјели сте да неки од амбасадора цитирају неке ствари које се налазе у самом извјештају", навео је он.

Вишковић је напоменуо да је Српска недавно послала свим амбасадорима земаља УН извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године.

Тај извјештај, како је рекао, отишао је на адресе 193 амбасадора, а ријеч је о документу на енглеском језику у електронској форми са више од 1.000 страница текста.

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:43 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.