Предсједник Владе Републике Српске

Вишковић: Ово је лакрдија од Суда и Тужилаштва

  • 06.12.2023. 15:01

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић назвао је лакрдијом данашње рочиште у Суду БиХ у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.

"Ово је лакрдија од Суда и Тужилаштва", рекао је Вишковић новинарима, након што је рочиште одгођено, јер је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

Бубић: Одбрана Додика заснована на Уставу БиХ

Бубић: Одбрана Додика заснована на Уставу БиХ

Према његовим ријечима, ово је суђење БиХ, демократији и суверенитету. "БиХ је протекторат и то треба назвати правим именом", констатовао је премијер Српске.

Он је оцијенио да је судија, ипак, сачувао своје достојанство, мада је на почетку био при ставу да треба да настави суђење иако би то било енормно кршење правних норми.

Цвијановић: Процес против Додика - суђење самој БиХ

Цвијановић: Процес против Додика - суђење самој БиХ

"Троје тужилаца нису се обазирали на то што одбрана има жалбу у року од три дана на предмет који је добила данас у 11.00 часова, а суђење заказано за 13.00 часова, док други учесник у суђењу уопште није добио то рјешење", истакао је Вишковић.

Он је рекао да се због оваквих ситуација грађани требају запитати у којој земљи живе и који је ово вијек.

Вишковић је негирао да је Тужилаштво оставило судији да одлучи, него су се априори изјаснили да су против одлагања судског процеса.

"Ово што се ради није будућеност БиХ. Судија у првој реченици чита први пасус и једини - да је ово поступак против Милорада Додика јер не поштује високог представника. Нико из Републике Српске га не поштује и очекујем да овај суд подигне опужницу против свих званичника Српске јер не поштују Кристијана Шмита", навео је премијер, а преноси Срна.

Нобило: Суђење Додику је контаминирано

Нобило: Суђење Додику је контаминирано

Он је додао да Република Српска не поштује ни Шмита ни његове одлуке, јер он није представник европске заједнице у БиХ и нема за то легитимитет.

Вишковић је навео да се Шмит на недавно одржаном семинару у Аустрији жалио да не може да ради свој посао и да не може чак ни да се састане са Додиком.

"Он не може доносити одлуке у овој земљи. Док год БиХ има нелегалне представнике и стране судије у Уставном суду биће недемократска земља и колонија", констатовао је Вишковић.

Рочиште у предмету против Додика и Лукића одгођено је данас пред Судом БиХ након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

Одбрана је на ову одлуку најавила жалбу, а поступак ће бити настављен у зависности од одлуке Апелационог вијећа.

Пред Судом БиХ за данас је било заказано рочиште у предмету против Додика и Лукића по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:25 Серија: Преко Атлантика (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 22:25 Филм

    ''''Филм

  • 00:35 Ноћни програм

    Ноћни програм