Svaka opstrukcija neshvatljiva

Usvajanje istočne interkonekcije ili blokada projekata za FBiH

  • Извор: АТВ
  • 20.02.2023. 19:08

Ukoliko Savjet ministara u četvrtak ne uvrsti i ne usvoji tačku koja se odnosi na izgradnju istočne interkonekcije, odgovorićemo recipročno poručuje Staša Košarac. Blokiraćemo projekte i u Federaciji BH. Srpska će kaže tako na opstrukcije političkog Sarajeva uzvratiti istom mjerom. Kompletna dokumentacija je odavno spremna ali u Sarajevu, opet, imaju zamjerke.

"Zašto smo u režimu nekog čekanja, iščekivanja, nečeg dodatnog to više vrijeđa zdrav razum. Ova odluka je davno bila spremna dokumenti su davno bili spremni tako da imamo parvo da razmišljamo o tome ne da nekome prijetimo, ne da nešto razmišljamo da napravimo štetu, naša politika je zaštiti naše interese", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH

Za ministra vanjskih poslova BH ipak ima prečeg posla. Elmedin Konaković smatra da bi prvo trebalo  ratifikovati sporazume o granici sa Srbijom i Hrvatskom kako bi se ispoštovao Ustav. 

"Dogovor načelni je bio da  ćemo u paketu načelno rješavati sva pitanja infrastrukture, a pogotovo energetske u BiH. E,sad, neka mi pravnici kažu kako ćemo mi i Srbija dogovoriti bilo šta u prostoru gdje nemamo ocrtane granice I u kom se to bar nije ocrtalo da se zna šta je čije. Tako da to smatram važnim I ne mislim da ćemo izgubiti mnogo vremena", kaže Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova.

Zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije jedan je od prioriteta Republike Srpske. To je važan strateški projekat i krajnje je vrijeme da pojedinci iz Federacije BH prestanu da je opstruišu, poručio je i premijer Radovan Višković. 

"Opstrukcija mora da prestane i da se ova tema ne koristi kao politička tema, jer polituzujući ovakav projekat namjerno se i svjesno nanosi šteta Republici Srpskoj i njenom razvoju", kaže predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Izgradnja ovog projekta za Republiku značila bi veću bezbjednost snabdijevanja potrošača prirodnim gasom, dugoročnu energetsku stabilnost, brži ekonomski razvoj, bolji kvalitet i standard života. Zbog toga, iz Srpske, još jednom poručuju, svaka opstrukcija ovog projekta je potpuno neshvatljiva, nelogična i nedopustiva.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

    ''''Црна Гуја (12+) (Р)