Постао још дисфункционалнији

Уставни суд остаo без судија из Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2024. 19:10

Крњи Уставни суд БиХ постао је још дисфункционалнији него у претходном периоду одласком јединог судије из Републике Српске. Тиме је дефинитивно изгубио и свој легитимитет.

До 2026 године остаће без свих домаћих судија који би требали да оду у пензију, а то значи да ова институција остаје у рукама страних судија. Тиме ће се каже Марко Ромић само наставити правни терор а повећа ћe се и нелегитимност било које одлуке. 

„Оно чега се ја прибојавам да ће својим прешироким и антиуставним тумачењем самог устава још много негативних одлука да дође ове године из Уставног суда којим ће покушати да се створи атмосфера страха нетрпељивости а на концу и правне несигурности“, изјавио је Марко Ромић,  савјетник предсједника Републике Српске. 

Од данас Уставни суд не би смио да доноси било какве одлуке, јасан је Милорад Којић. Он се и раније понашао као уставотворац кроз прегласавање уз помоћ страних и двоје бошњачких судија. Одавно је изашао из оквира у којем је требало да буде, а то је да тумачи усклађеност закона са уставном.

„Конститутивност која је неопходна, а и на крају крајева је речено да се из Српске бира двоје судија, сада апсолутно не постоји и он нема основа за свој рад. То и јесте проблем, јер се дала могућност Уставним суду да  сам кроз своја правила уређује свој рад, а ми мислимо да је то питање које треба бити законом уређено“, истакао је Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

У пуном и правном капацитету Уставни суд БиХ више не постоји. Сада је проблем састава Уставног суда врх леденог бријега бројних проблема у БиХ, због покушаја унитаризације и централизације, негирања српског и хрватског идентитета у историјском  и политичком смислу, каже професор Радомир Лукић. 

„Овде се показује заправо сва суманутост рјешења по коме Уставни суд у цјелости правно уређује своју улогу у својим правилима а елиминише било какву улогу законодавца, односно парламентарне скупштине. Слиједећи ту перверзну правно политичку логику, суд ће сада промијенити своја правила па ће рећи да може да ради и са пет и са четири и са три све је допуштено по овом схватању судија Уставног суда, међутим то није тако“, сматра Радомир Лукић, професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву. 

У Српској сматрају да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет Суду. Већ годинама предлажу да се стране судије замијене домаћима, али из другог ентитета и даље нема воље да се тај дио Дејтонског споразума проведе у дјело. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм