Одлазак Кнежевића

Уставни суд БиХ без српских судија од данас

  • Извор: РТРС
  • 02.01.2024. 10:00

Крњи Уставни суд БиХ чије одлуке не признаје Република Српска од данас нема ниједног судије из реда српског народа јер Златко Кнежевић одлази у пензију на властити захтјев, потврђено је РТРС у Уставном суду.

Крајем 2022. мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а Народна скупштина Републике Српске није именовала недостајуће судије, став руководства Српске је да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет Суду.

Због непопуњености Уставни суд БиХ не може да ради у Великом вијећу које одлучује у 95 одсто апелација а након пензионисања судије Кнежевића неће моћи да ради ни у Малом вијећу. Судијама је преостала пленарна сједница али и ту је проблем јер све материјале за сједнице морају да преводе због страних судија.

Тренутно у суду је остало шест од девет судија, двоје бошњачких, један хрватских и троје страних судија из Албаније, Њемачке и Швајцарске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм