Предсједнички избори

У руској Амбасади у Сарајеву до сада гласало 98 бирача

  • Извор: СРНА
  • 17.03.2024. 12:14

У руској Амбасади у Сарајеву јутрос у 8.00 часова отворено је бирачко мјесто на којем држављани Русије могу гласати за предсједника те земље, а ово право до сада је искористило 98 бирача.

Савјетник Амбасаде Руске Федерације за научно, културну и хуманитарну сарадњу Јуриј Пичугин рекао је да ће бирачко мјесто бити отворено до 20.00 часова.

Пичугин је објаснио да су предсједнички избори у Русији расписани 7. децембра прошле године, те да је тамошња Централна изборна комисија дала одговарајуће наредбе и да су 8. фебруара већ били утврђени гласачки билтени.

Додик: Новинаре у Бечу више интересовао мој пријатељски однос са Путином него европски пут БиХ

Додик: Новинаре у Бечу више интересовао мој пријатељски однос са Путином него европски пут БиХ

"Гласање у иностранству одржава се у складу са законодавством и ове године смо успјели да отворимо 288 бирачких мјеста у 144 земље, што је много мање бирачких мјеста у иностранству у односу на претходне изборе 2018. године када их је било 400. Нажалост, због противљења непријатељских земаља, то је скраћено", појаснио је Пичугин.

Он је навео да се гласање за ове изборе одржава од 1. марта јер руско законодавство омогућава одржавање пријевременог гласања како би се изашло у сусрет одређеним групама бирача који немају физичку могућност да посјете друга бирачка мјеста.

"По стању на 15. март, у 41 земљи гдје су амбасаде Руске Федерације гласало је око 63.000 људи", рекао је Пичугин.

Украјинци гађали бирачко мјесто у Запорожју

Украјинци гађали бирачко мјесто у Запорожју

У БиХ је, према његовим ријечима, за пријевремено гласање организовано мобилно бирачко мјесто у Бањалуци гдје је гласање одржано 9. марта.

Он је подсјетио да је гласање на предсједничким изборима у Русији почело у петак, 15. марта и завршава се данас, али да је из организационих разлога у само три земље у иностранству било могуће организовати тродневно гласање.

"Ми не можемо да процијенимо бирачко тијело у иностранству, јер нема никаквих спискова", рекао је Пичугин и додао да, према прелиминарним подацима Министарства иностраних послова Русије, у свим земљама свијета има око два милиона бирача, те да су очекивања да око милион људи гласа.

"На изборима могу да гласају сви држављани Русије од 18 година, који бораве на територији те стране државе", рекао је Пичугин.

Кијев наставља да напада: Погинула дјевојка (16) у Белгороду

Кијев наставља да напада: Погинула дјевојка (16) у Белгороду

Пичугин је навео да је на овим изборима у БиХ до овог тренутка гласало 98 људи и подсјетио да је 2021. године, када су у Русији били парламентарни избори, у БиХ гласало 90 људи, да су на референдуму 2020. године гласала 92 човјека, те да је 2018. године на прошлим предсједничким изборима у Амбасади Руске федерације у БиХ гласало 166 људи.

Пичугин је истакао да је гласање на руским изборима, захваљујући различитим бирачким иновацијама, изузетно успјешно, јер је уведено и гласање на даљину.

"Већ јутрос, посљедњег дана гласања, ми имамо излазност од 61 одсто и у Русији и у иностранству. Код нас се пажљиво људи припремају за избор и у складу са Законом припремљене су апликације за све оне који желе да гласају од куће. Око 5.300.000 људи је већ на тај начин гласало, а још 4.700.000 се пријавило", навео је Пичугин и додао да излазност у гласању на даљину јутрос износи готово 91 одсто и 60 одсто изласком на бирачка мјеста на свим локалитетима у Русији.

Он је рекао да у Русији има око 92.000 бирачких мјеста, да је 10 бирачких мјеста организовано у Арктику на арктичким станицама, те девет бирачких мјеста на бродовима који плове.

Отворена бирачка мјеста трећег дана избора у Русији: Пронађена напуштена торба

Отворена бирачка мјеста трећег дана избора у Русији: Пронађена напуштена торба

"Чак су и космонаути на Међународној космичкој станици дали свој глас путем видео-линка. Они су овластили градоначелника града Корољово гдје се налази космичка компанија да упише глас по њиховим инструкцијама", рекао је Пичугин.

Пичугин је посебно истакао да се ове године први пут у историји Русије гласа у новим регионима и то Доњецка, Луганска, Херсонска, Запорошка област.

"Тамо су већ људи, због борбених дејстава, жељели да свој глас дају раније и тамо је већ гласало око два милиона људи", навео је Пичугин.

Он је појаснио да у Русији, према подацима централне комисије, има око 112.300.000 бирача.

Централна изборна комисија је регистровала четири предсједничка кандидата Николај Харитонов (Комунистичка партија), Леонид Слуцки (ЛДПР), Владислав Даванков (Нови људи) и Владимир Путин самостални кандидат.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)