Konstitutivna sjednica

U prvim govorima članova Predsjedništva BiH potvrđene razlike

  • Извор: АТВ
  • 17.11.2022. 19:54

Konstitutivna sjednica dala je naslutiti kako bi mogao da izgleda rad Predsjedništva BiH u naredne četiri godine. Već je u prvim govorima nakon preuzimanja dužnosti bilo jasno kakve će politike predstavljati Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić. Poslate su jasne poruke a mogle bi se najbolje opisati kao ‘’nastavljamo dalje slažući se da se o mnogočemu ne slažemo’’. Stav Republike Srpske je jasan – Željka Cvijanović braniće ustavnu poziciju Srpske i BiH. Kaže - prijeko je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju svakodnevicu.

Taj dijalog, smatra, konačno treba da vode politički predstavnici koje je izabrao narod, bez uplitanja stranaca. U govoru je rekla -  smatram da smo dovoljno politički zreli da sami određujemo sopstvene prioritete, a ne da nam bilo ko izvana nameće rješenja. Zato želim da budemo subjekti odlučivanja jer ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe.

"Dužna sam i na ovom mjestu da pojasnim svoj stav oko učešća stranog faktora u BiH. Obavljajući važne funkcije već niz godina i uzimajući u obzir sve faze kroz koje je ova zemlja prolazila, razumijem da je neophodna dobra saradnja domaćih institucija i stranih predstavnika. Ali, demokratija će u punom kapacitetu zaživjeti, a unutrašnji dijalog i međusobno povjerenje će ojačati tek onda kada domaće institucije u potpunosti preuzmu  odgovornost za sve procese. Nije tajna niti nepoznanica da ne vjerujem u dobrobiti nasilnog intervencionizma stranog faktora, već da isključivo vjerujem u dijalog i saradnju. Kao što ne vjerujem da Bosni i Hercegovini može pomoći zloupotreba ili uzurpacija ustavnih ovlaštenja na vanjskopolitičkom planu, tako ne vjerujem ni da nam strane sudije u Ustavnom sudu BiH, visoki predstavnici ili strani mikromenadžeri mogu pomoći da živimo u uspješnijoj zemlji", poručila je Željka Cvijanović, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH.

Postoji mnogo stvari oko kojih se ne slažemo u okviru BiH i to nije nikakva novost. Ali, mjera našeg uspjeha bit će upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmjerimo ka onim ciljevima koji su podjednako važni za sve. Zagovornik sam toga da razgovaramo o svim značajnim pitanjima, ali da se u praksi primarno bavimo zajedničkim prioritetima, a ne onim za šta unaprijed znamo da ne postoji saglasnost svih u BiH. Jedno od tih pitanja je NATO. 

"Na istom ovome mjestu prije četiri godine sam, polažući zakletvu za protekli mandat, kazao da neću propustiti priliku koja se može ukazati da kroz aktiviranje MAP-a odblokiramo proces NATO integracija. Ta prilika se ukazala i ona je iskorištena dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a u Briselu, koji je prvo upućen od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a zatim i od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. S ponosom mogu reći da sam zadovoljan tom činjenicom. Stoga koristim i ovo obraćanje da istaknem kako ponovo neću propustiti priliku da uradim sve što je u mojoj moći, pa i šire, da kao država načinimo i posljednji korak ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savezu ukoliko se takva mogućnost učini izglednom, jer je članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu primarni vanjskopolitički prioritet", rekao je Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Na ovo su, očekivano, stigle reakcije iz Republike Srpske. Komšić je masovno lagao, kaže predsjednik Republike Srpske. 

"BiH nema nijednu odluku u kojoj se govori o tome da je članica NATO-a ili da će biti, i da je inauguralni govor Željka Komšića spinovanje političkog Sarajeva. Dodik je rekao da postoji program reformi, te da je svaka država samostalna u pogledu odlučivanja o pristupanju NATO-u.  To govori o tome da u Predsjedništvu neće biti nikakvih mogućnosti za dogovor. Ja poštujem srpskog člana Predsjedništva Željku Cvijanović i njen pristup danas, ali će ona, nažalost, uvidjeti vrlo brzo da to nije dobro mjesto i da će teško moći bilo šta da se dogovori. Sve institucije i cijela BiH zarobljeni spinovanjem koje dolazi iz političkog Sarajeva i tamošnjih političkih predstavnika. To sam mogao da vidim i danas na ovoj inauguraciji kada se samo nekoliko minuta prije zaklinju u Ustav BiH i Dejtonski sporazum, a onda u svom inaugurnom govoru, govore nešto sasvim suprotno. To smo mogli da vidimo kod Željka Komšića, koji je uspio da prevari interese svog naroda i predstavlja neku imaginaciju.  Ne treba vjerovati da ono u šta se Komšić zaklinje predstavlja dobre namjere, jer je sve prevara.Političari iz Sarajeva pokušavali da "razvale diplomatski sistem, a da sada pokušavaju da razvale sistem odbrane u BiH", te da ne funkcioniše nijedan sistem koji je predviđen Ustavom BiH", kaže Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

"Svi mogu imati svoje političke ciljeve, ali je Ustav taj koji treba da predstavlja glavni orijentir, ne namjeravam da odstupim od toga. U govorima kolega u Predsjedništvu prepoznala sam odstupanja od onoga što je Ustav definisao kao ustavne kategorije. Zato sam rekla da sam tamo vidjela priču o imaginacijama ili željama, a ne o onome što je ustavna postavka i namjeravam se pridržavati Ustava, ma kako to ko tumačio, jer zna da je to ispravno. Ako bi se ikada u političkom životu ove zemlje desilo da se promijeni Ustav, onda se zna kako se to mijenja, uz predviđene procedure. Mi možemo imati svoje političke ciljeve, ali Ustav je taj koji treba da nam predstavlja glavni orijentir i nemam namjeru od toga odstupati", kaže Željka Cvijanović.

Biće vlor interesantno vidjeti i kako će se Predsjedništvo BiH postaviti kada je u pitanju regionalna saradnja. U govoru Denisa Bećirovića je ta priča idilična. 

"Regionalna saradnja je jedan od primarnih interesa države Bosne i Hercegovine i važan preduvjet integracije u EU. Dobri odnosi sa susjedima garantiraju mir, stabilnost, otvaranje trgovinskih odnosa, investicije, rast turizma, kulturnu, sportsku, obrazovnu i svaku drugu saradnju s državama u regiji. Poštivanje međunarodnog prava, ravnopravna saradnja i partnerstvo u regiji mogu rezultirati prosperitetom cijele regije. Dobronamjernim ljudima u regiji poručujem da u građanima i narodima Bosne i Hercegovine imaju iskrene prijatelje i pouzdane partnere. Danas iz Sarajeva upućujem posebnu poruku ljudima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i cijeloj regiji koja glasi: proglasimo zajedno XXI. stoljeće epohom mira i razvoja i okrenimo se najboljoj mogućoj ekonomskoj i drugim vidovima saradnje", kaže Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

U praksi je, međutim, priča potpuno drugačija. Predsjednik Republike kaže da Srpska neće podržati projekte u drugom entitetu dok ne budu odblokirani projekti Republike Srpske koji su zaustavljeni bez ikakvog zakonskog i ustavnog osnova. Milorad Dodik je jasan – ako se nastave blokade, i Republika Srpska će da blokira.

"To je naša reakcija na to što dvije-tri godine blokirate `Buk Bijelu`, aerodrom, gasovod. Deset godina su blokirali izgradnju bolnice u Banjaluci i sad da mi čekamo 10 godina da se neko odobrovolji. Pošto je to Srpskoj urađeno, mi ćemo nastaviti to što vi radite, pa neka ova zemlja ide podijeljeno. Ako hoćete saradnju - pustite nas. Potrebno da se radi u skladu sa propisima i Ustavom, te da se daju dozvole koje se uredno traže. Ukoliko ne date, doći će vrijeme da nećemo ni tražiti od vas. Nemojte da se miješate u unutrašnje stvari Republike Srpske. On je upitao zašto da Republika Srpska bude u BiH i zašto da se gubi vrijeme. Imamo mogućnost da povučemo dvije milijarde evra investicija u ovom trenutku u Republici Srpskoj i čekamo da se neko odobrovolji, a kada sam pitao nekoliko puta Šefika DŽaferovića i Željka Komšića zašto - oni ćute, a onda je u jednom trenutku Džaferović rekao da nema potrebe da objašnjava i da je to njegov stav", kaže Dodik.

"Ponosna sam na Republiku Srpsku koja nikada nikome nije zaustavila nijedan projekat, dok su blokade za projekte u Srpskoj konstantno stizale iz političkog Sarajeva. Neshvatljivo je da neko drugome čini ekonomsku i političku štetu, tražeći intervencije stranaca, umjesto da razgovara sa onima sa kojima živi ili želi da živi. Bilo je suludo, u prethodnom periodu, zaustavljati bilo kakve projekte. Ja sam ponosna na Republiku Srpsku. Mi nikada, nikome nismo zaustavili nijedan projekat. Projekti, koji se realizuju u Federaciji BiH ili okruženju, nikada nisu osporavani ko god da ih realizuje, ali da su blokade za projekte u Republici Srpskoj konstantno stizale iz političkog Sarajeva. To nije samo odnos prema Republici Srpskoj, to je vidljivo i kada je u pitanju regionalna saradnja, što je bilo vidljivo i u projektima koje realizuje Srbija u saradnji sa Republikom Srpskom. Bez ikakvog osnova u Sarajevu se problematizovao i projekat "Buk Bijela je jer se realizuje između Srbije i Republike Srpske", kaže Cvijanović.

Biće potrebno jače nego ikad braniti poziciju Republike Srpske u Sarajevu. Nažalost, u ovoj zemlji do sada je postojala jedna kultura političkog življenja koja je u političkom Sarajevu promovisala da treba zahtijevati intervencije stranaca, a u Republici Srpskoj sasvim drugačija politička kultura izražena kroz većinsku volju naroda, a to je da sami donosimo svoje odluke, rekla je Željka Cvijanović. Ona kaže da je za nju ponižavajuće i to da može da postoji neligitimni visoki predstavnik i da je apsolutno neprihvatljivo da može bilo ko da interveniše ili radi ono što treba da bude rad domaćih institucija. Srpska je, kaže, otvorena za razgovor i dijalog. Željka Cvijanović poručuje kolegama u Predsjedništvu BiH da ima moralnu, ljudsku i političku obavezu da svoje aktivnosti duboko koordiniše sa institucijama Republike Srpske i da to nije ništa loše ili upereno protiv bilo koga u okviru BiH.