Без потврде Савјета безбједности

У чему је разлика између Шварца Шилинга и Кристијана Шмита?

  • Извор: АТВ
  • 20.10.2023. 20:16

Кристијан Шмит је дошао у канцеларију ОХР-а без потврде Савјета безбједности, што га не чини високим представником. Када је Република Српска потврдила свој став да Шмит не може да буде високи представник него обично држављанин Њемачке, федерални медији као и поједине организације "за провјеру тачности" у историји високих представника пронашли су Кристијана Шварца Шилинга и покушали га представити као идентичан случај.

Међутим, разлика је велика. Кристијан Шварц Шилинг није добио потврду Савјета безбједности због чега је у Сарајево допутовао као вршилац дужности високог представника. На ово су дали сагласност сви потписници Анекса 10 да Шилинг буде привремено рјешење.

"Код Кристијана Шварца Шилинга, што је важно јер се позивају на њега као преседан. Имате писмо предсједавајућег Савјета безбједности које је тада објављено да Шилинг долази као вршилац дужности у канцеларију високог представника. И што је најважније, све потписнице Анекса 10 су тог тренутка прихватиле Шилинга као привремено рјешење. Тај човјек је био овдје шест мјесеци. Тренутни узурпатор, преко годину дана је физички заузео ОХР. Можемо повући потпис Анекса 10. Република Српска је један од потписника. Високи представник постоји само у контурама Анекса 10, има ли игдје ријечи о њему у неком другом важнијем Анексу? Нема. Он дјелује само у Анексу 10, а тај Анекс је потпуно извитоперен. Он је требао да има консултативни карактер, да људе зближи за преговарачки сто, а радио је обратно. Умјесто хармоније, стварао је атмосферу страха. Све што је требао да ради није радио, а све што му није повјерено Дејтоном је радио", каже за АТВ Марко Ромић, савјетник Предсједника Републике Српске.


Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    'Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.