Dževad Galijašević

"Turkovićeva radikalni islamista koji priziva rat"

  • 12.12.2020. 17:47

Bisera Turković je radikalni islamista koja svojim izjavama protiv Republike Srpske i njenih predstavnika priziva rat i takvoj osobi nije mjesto ni u zajedničkim institucijama niti u BiH, izjavio je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

"Onaj ko želi dobro BiH treba da otjera Biseru Turković i time otjera fašističke ideologije, ideoligije mržnje, Handžar divizije, odreda `El mudžahid`, raznih islamista i Mladih muslimana", rekao je Galijašević Srni.

Galijašević je istakao da ovo što sada radi Turkovićeva predstavlja direktno razbijanje BiH, a da za to dobija očite signale od međunarodne zajednica.

"To je ono što je predsjednik Hrvatske nazvao dipolmatskim talogom, najnižim nivoom zapadne diplomatije. Dakle, ambasadori, visoki predstavnik Valentin Incko, njima treba jedan ovakav žestok pritisak u vrijeme kada u SAD dolazi do smjene vlasti", rekao je Galijašević.

On je naglasio da se nije desilo otkako je rat stao da je neki funkcioner bilo kog naroda, koji je istovremeno i u zajedničkim institucijama, uputio takve uvrede na račun konstitutivnog naroda, a da nijedan međunarodni diplomata nije reagovao.

"Zašto Incko ne reaguje? Zato ne reaguju ambasada SAD i Britanije", upitao je Galijašević.

On je dodao i da s druge strane Stranka demokratke akcije (SDA) želi da prikrije probleme koji se odnose na korupciju na najvišem nivou, na uvoz terorista u BiH koje zovu migrantima, na kriminal i unutrašnje podjele u stranci.

To čini, pojasnio je, izazivajući ovakve konflikte koji mogu odvesti zemlju u rat, jer Turkovićeva priziva ratnu opciju.

"Ovo je direktno inspirisano od ljudi iz zapadne dipomatije i SDA koji su neprijatelji mira u BiH, a posebno neprijatelji Republike Srpske i srpskog naroda", smatra Galijašević.

Prema njegovim riječima, ovo je bez sumnje prizivanje rata, jer jedna teška riječ vuče drugu, jedna uvreda vuče drugu i dolazi do oružja.

"To treba imati na umu kada se ovakve osobe biraju u zajedničke institucije, dakle, nju treba otjerati iz tih institucija, njoj nije mjesto u BiH. Takvoj osobi, s takvom mržnjom, nije mjesto u jednoj multietničkoj zemlji, pogotovo ne u Savjetu ministara", rekao je Galijašević.

Galijašević je napomenuo da je protiv Turkovićeve, dok bila ambasador BiH u SAD, otvoreno protestovala Republikanska stranka da jedna tako radikalna osoba ne može da bude ambasador, te da je tek na intervencije iz Demokratske stranke prošla, a podsjetio je i da je bila u ambasador u Kataru.

On je dodao da Turkovićevu u SAD nisu htjeli primiti poslije 11. septembra i da je u vezi sa njom vođena debata u Senatu zbog radikalne politike.

Galijašević je naveo da Amerikanci zaboravljaju da je ta politika učestvovala u ponižavanju i rušenju Pentagona i Svjetskog trgovinskog centra, da je onda bila pokrovitelj struktura iz BiH koje su to radile.

"Oni ne reaguju na njene istupe, jer su isti kao i ona. Oni su stvorili ISIL i Al kaidu, bili su partneri u ratovima u Avganistanu i na Balkanu, jer nam ne žele dobro", rekao je Galijašević.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм