Bošnjački član Predsjedništva

Tema dana: Zašto bi Bećirović trebalo ponovo da pročita Ustav BiH?

  • Извор: АТВ
  • 23.02.2023. 21:15

To što Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH, podnosi Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti možda i ne iznenađuje toliko koliko njegovo neznanje.

Zahtjev je podnio prije roka pa će morati ponovo. Možda bi ponovo mogao i da snimi poruku o imovini koju je čitao sa papira pored kamere, što se jasno vidi po njegovom pogledu.

“Državna imovina BiH pripada državi BiH. Na svaki pokušaj neustavnog i nezakonitog djelovanja entiteta i nižih nivoa vlasti, kao član Predsjedništva BiH djelovaću odlučno i promptno. BiH ima međunarodno pravni subjektivitet, ona je titular cjelokupne državne imovine”, izjavio je Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Međunarodno pravni subjektivitet dat Dejtonskim sporazumom čiji je Aneks 4 Ustav BiH. E sad, zašto smo rekli da bi Denis Bećirović trebalo ponovo da pročita Ustav na koji se poziva? Zato što tamo jasno piše šta su isključive nadležnosti BiH. A to su:

•Spoljna politika. 

•Spoljnootrgovinska politika. 

•Carinska politika. 

•Monetarna politika, kao što je predviđeno članom VII. 

•Finansiranje institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. 

•Politika i regulisanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila. 

•Provođenje međunarodnih i međuentitetskih krivičnopravnih propisa, uključujući i odnose sa Interpolom. 

•Uspostavljanje i funkcionisanje zajedničkih i međunarodnih komunikacijskih sredstava. 

•Regulisanje međuentitetskog transporta. 

•Kontrola vazdušnog saobraćaja.

Dalje, u tom istom Ustavu na koji se poziva Denis Bećirović, takođe piše:

•Sve funkcije i ovlašćenja koja nisu ovim Ustavom izričito povjerena institucijama Bosne i Hercegovine pripadaju entitetima.

Šta je nejasno i gdje je zapelo, malo kome je jasno. Mada, neki u ovome vide čist populizam i dodvoravanje bošnjačkoj javnosti koja, otkako je formirana vlast na BH nivou, konstantno napada i Bećirovićev SDP i druge partije sa bošnjačkim predznakom koje su u vlasti da rade protiv interesa bošnjačkog naroda. Neki misle da je ovakvo ponašanje upravo pokušaj da se malo primire te strasti i da se ostavi utisak kako je strašni Bećirović ipak u nekoj borbi protiv Republike Srpske na šta su Bošnjaci u drugom entitetu navikli od svojih političkih lidera, posebno SDA. Iz Republike Srpske jasne poruke da je Ustav vrlo jasan kada je imovina u pitanju i da nema nikakve dileme da imovina pripada entitetima. 

“Pa skoro da ne možete u nekom momentu da razumijete zbg čega to rade, zašto im to treba i šta time treba da dobiju. Ne možete dobiti imovinu Republike Srpske i to morate da shvatite. Pitanje imovine na prostoru BiH je riješeno Dejtonom, Ustavom, aneksom 4 Dejtonskog sporazuma a to je Ustav BiH u kome piše da imovina pripada 49 odsto Republika Srpska a 51 Federacija. Sada ako vi mislite to nešto mijenjati to je direktna promjena Dejtonskog sporazuma tj Ustava, a jasno je propisano kako se Dejtonski sporazum tj Ustav može mijenjati. Može se mijenjati samo uz saglasnost sve ti strane, sva tri naroda koji ovdje žive, tako da zaista mislim da je ovo preuranjeno taj zahtjev koji upućuje Bećirović prema Ustavnom sudu u smislu da se obustavi od stupanja na snagu zakonsko rješenje do donošenja konačne odluke”, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Brzopletost, neznanje…šta god da je u pitanju kada je Bećirovićev zahtjev Ustavnom sudu BiH u pitanju, morate znati osnovne stvari, kaže Željka Cvijanović.

“Nije stupio na snagu zakon, niste ispunili formalno proceduralne pretpostavke da biste se time bavili- Ne znam čemu ta žurvba osim ako evo nije potreba neka da se opet neko identifikuje sa nekim zahtjevom. Dakle, ocjena ustavnosti je stvar na koju imamo pravo i imamo pravo da pokrećemo takve stvari, ali ovdje se ne radi o tome pravu pukog građanina da pokrene inicijativu, nego prosto oko naših neslaganja vezano za imovinu. Ja mislim da je Republika Srpska mnogo puta, institucije Republike Srpske, iznijeli svoj stav kada je u pitanju imovina. Ona pripada entitetima, nigdje ne piše u Ustavu, koji je Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, da je imovina nešto što pripada BiH niti je tamo propisano da se to reguliše na nivou BiH”, poručila je Željka Cvijanović predsjedavajući i srpski član Predsjedništva.

U suštini, stvar je vrlo jednostavna, pročitajte Ustav BiH, naprosto ne piše da imovina pripada BiH. Jasno su naznačene njene nadležnosti i nema slova o imovini. Šta je tu kome nejsano, malo kome u Republici Srpskoj je jasno. U drugom entitetu čak se toliko prave nevješti da su spremni da formiraju kojekakve ekspertske grupe da rade na pitanju imovine. Koliko je BiH sama po sebi suluda, možda i ne čudi da bi neko sazvao kojekakve nazovi stručnjake iz drugih zemalja da pročita jedan pasus Ustava u kome piše šta je BH nadležnost, a to imovina nije. 

“To nisu potezi koji donose pomirenje u BiH i to nije put za rješavanje takvih važnih pitanja, radi se o imovini RS i moraju ljudi u FBIH i član predsjedništva Bećirović već jednom da shvate da imovina RS po Dejtonu i Ustavu BiH, po svim važećim zakonskim propisima, pripada entitetima tako da imovina u RS pripada RS a imovina u FBiH pripada njima i to je važno. Evo 30 i nešto godina od rata, ne može nešto što je toliko vrijedilo sada da se mijenja. Ja vidim iz javnosti, zaista džaba pokušavaju tu vrstu priče, da se i Šmit uključi u tu priču formirajući neku ekspertsku grupu, okupljajući ljude iz Beograda i Zagreba, Slovačke da oni kao nama napišu i da nama donesu neki zakon koji će riješiti pitanje imovine u BiH”, rekao je premijer Višković.

“Ono s čim se ne slažem jeste politika Ustavnog suda BIH u prethodnim godinama od pravnih tema i pitanja pravili politička posebno se ne slažem s činjenicom a to su nam sami potvrdili da su prije donošenja bilo kakve odluke morali da se konsultuju sa tadašnjim visokim predstavnikom za mene je to skadalozno”, izričita je Cvijanovićeva.

Na sve to, 30 godina u Ustavu piše šta pripada entitetima a šta BiH, to niko nije tolike godine potezao, jer je potpuno jasno, i sada se, nakon tri decenije, poteže to pitanje u drugom entitetu. To jasno pokazuje da je Denis Bećirović nedorastao funkciji koju obavlja, tako misli Sanja Vulić, šref Kluba poslanika SNSD-a u BH Parlamentu. Očekivalo se da će imati ozbiljniji pristup ali izgleda da Bećirović, smatra Vulićeva, još nije svjestan da je u Predsjedništvu. 

 “Ono što mi iz Republike Srpske želimo da mu poručimo nama naše granice, gruntove, niko neće prekrajati nikome ne damo ono što je naše, tuđe ne diramo tako da neka on nastavi sa svojim inicijativamo ostaće zabilježene kao statistika a RS će i dalje i dalje imati svoju imovinu kao što ima i sada”, kazala je Sanja Vulić, šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS BIH.

Narodna skupština Republike Srpske krajem prošle godine usvojila je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkionisanje javne vlasti. Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske nije prihvatilo, ovog mjeseca, zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o nepokretnoj imovini. Bez obzira na sve to Bećirović je u pomoć pozvao Ustavni sud BiH. Valjda će u institutciji koja u svom predznaku ima ‘’ustavni’’ neko pročitati Ustav pa vidjeti šta tamo piše, kad to već ne vidi Denis Bećirović.

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.