Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija dobio obećanje od Abdula Šahida: UN sa svojim agencijama nastaviće da pruža podršku BiH

  • Izvor: Srna
  • 21.05.2022.08:52

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija dobio je obećanje od predsjednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida da će UN sa svojim agencijama i dalje biti na strani BiH i pružati joj podršku u svim oblastima.

Tegeltija je upoznao Šahida sa odnosima unutar BiH i nastojanjima da se unaprijedi politički život, ali i o problemima od načina kako se može predstaviti u UN do izbornog procesa.

– Pokušao sam da istaknem da BiH smatra da nije dovoljno zastupljena sa eksperatima koji rade u UN, jer smatramo da BiH ima dovoljno obrazovanih kadrova koji bi mogli raditi u agencijama UN u Njujorku ili bilo gdje u svijetu – rekao je Tegeltija poslije jučerašnjeg susreta sa Šahidom u Njujorku.

On je naveo da su razgovori bili u fokusu plenuma koji se održava u vezi sa migracijama, bilo je riječi o Deklaraciji progresa za koju se nadaju da će doprinijeti boljem i uređenijem sistemu migracija u svijetu.

Tegeltija je naveo da je podsjetio na strahove i poteškoće sa kojima se BiH susreće kada su u pitanju migracije.

Tokom susreta razgovarano je i o odnosima UN i njenih agencija sa BiH budući da UN imaju jednu od najvećih misija u BiH i angažovani su u različitim oblicima.

– Moramo da konstatujemo da postoji značajan oblik saradnje sa svim tim agencijama, od tzv. Agende 2030, pa do pokušaja da se zajednički izradi strategija socio-ekonomskog razvoja BiH. Imamo veliku podršku mnogih agencija UN u BiH i na tome ćemo insistirati – rekao je Tegeltija.

Tagovi: