Правник

Тадић: Закон о проглашењу "дана независности Републике БиХ" не може бити на снази

  • 28.02.2024. 12:27

Закон о проглашењу 1. марта "даном независности Републике БиХ" из 1995. године не може бити на снази јер не испуњава минимум услова и у супротности је са Уставом БиХ, оцијенио је правник Огњен Тадић у изјави Срни.

Тадић је рекао да су услови постављени у Анексу 2/2 Устава БиХ у вези са континуитетом прописа у БиХ.

"Анекс 2/2 јасно каже `сви закони, прописи и судски пословници, који су на снази на територији БиХ у тренутку када Устав ступи на снагу, остаће на снази у оној мјери у којој нису у супротности са Уставом док другачије не одреди надлежни орган власти БиХ`", навео је Тадић.

Имајући у виду да назив бившег празника гласи "дан независности Републике БиХ", Тадић је истакао да је јасно да је у супротности са Уставом БиХ.

Он је појаснио да се измјена назива празника може учинити само новим законом, никако тиме што ће неко маркером прецртати ријеч Република у тексту спорног закона или просто престати да је пише у називу празника, јер та ријеч на том мјесту нема само формални значај већ је везана и за суштинско питање да ли се у дејтонској БиХ може славити празник пропале и бивше Републике БиХ?

"Дакле, спорни стари назив не може се примјењивати, нити се може прихватити његова импровизована и незаконита модификација у назив Дан независности БиХ која није објављена у било којем одговарајућем закону", нагласио је Тадић.

Према спорном закону, каже он, не би се знало ни ко има право на нерадни дан, а због кориштења израза "државни органи" у члану 3 став 1 спорног Закона који своје утемељење црпи из ратног Устава Републике БиХ из 1993. године.

"Израз `државни органи` у сложеној структури БиХ у којој се мјери значај сваке ријечи, што смо најбоље видјели на примјеру оспоравања израза `заједнички органи`, не може се у овом смислу примјењивати све док не би био дефинисан Уставом БиХ или неким одговарајућим законом", додао је Тадић.

Он је указао да фалсификован превод Устава БиХ на интернет страници Уставног суда БиХ помиње израз "државни органи" иако је у оригиналном тексту Устава БиХ на том мјесту /Анекс 2/4 Устава БиХ/ наведен израз "офисис" /Offices/ који не значи "државни органи".

То је, нагласио је Тадић, додатни разлог да се у БиХ олако не прихватају правне формулације и да се увијек тражи њихова јасна и прописима утврђена дефиниција.

"Осим тога, у члану 3 став 2 пише `влада Републике БиХ одредиће који државни органи, предузећа и друга правна лица су дужна да раде на дан државног празника`. Као што је општепознато да `влада Републике БиХ` не постоји, па самим тим не постоји ни надлежна институција која би рјешавала ово питање", напоменуо је Тадић.

Он је прецизирао да Савјету министара таква надлежност никада није дата, а није прихватљиво да било која институција којој то падне на памет врши такву надлежност, као што то данас ради Влада Федерације БиХ.

"Све у свему, нити један члан спорног закона не испуњава услове да се сврста у законе који имају континуитет, јер је супротан Уставу БиХ и по називу и по садржају и по томе на кога се односи и по надлежностима које одређује", закључио је Тадић.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухопловној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина