Адвокат Бубић

Сутра наставак суђења предсједнику Додику и Лукићу: Извођење доказа Лукићеве одбране

  • Извор: СРНА
  • 15.10.2024. 10:06

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Српске" Милошу Лукићу, рекао је данас Срни бранилац предсједника Српске Горан Бубић.

Бубић је рекао да сутра слиједи извођење доказа одбране другооптуженог Лукића, те реплика доказа Тужилаштва у зависности од расположивог времена.

Суђење ће бити настављено у 13.00 часова пред судијом Сеном Узуновић, јер Кривично вијеће Суда БиХ прошле седмице одбацило захтјев одбране Додика за њено изузеће.

Бубић је након те одлуке Кривичног вијећа изјавио да не изненађује што није прихваћен захтјев за изузеће Узуновићеве јер процес који се води пред Судом БиХ није усмјерен ка владавини права, већ елиминацији Додика из политичког живота у БиХ.

Бубић: Анекс 10 Дејтонског споразума руши оптужницу против предсједника Српске

Бубић: Анекс 10 Дејтонског споразума руши оптужницу против предсједника Српске

Он је нагласио да су захтјев за изузеће поднијели јер су на то били натјерани понашањем судије на главном претресу.

"Одбрана је тврдила да нисмо добили поднесак Суда који је факсиран, а такав начин достављања није предвиђен по Закону о кривичном поступку. Чињеница је да тај поднесак уопште није испринтан на мом телефаксу, а стручно техничко лице из Суда БиХ је потврдило да се то могло десити из низа техничких разлога", рекао је Бубић.

Суђење Додику и Лукићу пред Судом БиХ у сриједу, 9. октобра, је било прекинуто док се Судско вијеће не изјасни о захтјеву за изузеће Узуновићеве.

Предсједник Додик: Очекивали су да ће пасти мој утицај, али се то није десило, због тога нервоза

Предсједник Додик: Очекивали су да ће пасти мој утицај, али се то није десило, због тога нервоза

На самом рочишту ситуација у судници пријетила је да је прерасте у ексцес, уз тврдње Узуновићеве да има право да галами у судници, а није ни дозволила Додику да се обрати и изнесе своје примједбе.

Узуновићева је чак запријетила Додику да ће га удаљити из суднице и да, како је рекла, неће бити у могућности да напусти Суд БиХ.

Додик је рекао након тог рочишта да је очигледно да је амерички амбасадор Мајкл Марфи вршио притисак на Суд БиХ и да је тражио да се што прије заврши судски процес који се води против њега.

"Покушавају да нас осуде да опструишемо процес, што није тачно. Не можемо да прихватимо, по њиховој логици требало је да будем пресуђен 15 дана прије уласка у судницу, а ја имам право да се браним, а та одбрана ми је онемогућена понашањем судија", рекао је Додик и истакао да је Суд БиХ као инквизиција, те да Устав не предвиђа ни Суд ни Тужилаштво БиХ јер су те двије институције направили странци.

Тужилаштво БиХ терети предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића за "непоштовање одлука Кристијана Шмита" због чега се против њих води процес пред Судом БиХ.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Манастири (Р)

    ' Манастири (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    ''Аграр (Р)

  • 12:55 Контекст (Р)

    ''''Контекст (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица