Одлука

Суд БиХ одбио БН телевизију, Нову БХ и ОБН: Неће се одгодити примјена Правилника о гледаности

  • Извор: АТВ
  • 07.06.2024. 12:19

Одбацује се захтјев тужиоца за одгоду Правилника о мјеритељским и техничким условима за мјерење гледаности, стоји у рјешењу Суда БиХ, чиме је пропао покушај БН Телевизије, Нове БХ и ОБН-а да, тужбом против Института за мјеротељство БиХ, доведу у питање законитост Правилника којим се у БиХ, коначно, уводи ред у поље мјерења гледаности ТБ програма, потврђено је АТВ-у.

Не чуди да су се ове телевизије одлучиле на тужбу јер су годинама, а према лажним подацима што је и утврђено, биле најгледаније и тако убирале највећи дио маркетиншког колача који се, на годишњем нивоу, процјењује на десетине милиона марака. 

Телевизије БН, Нова БХ и ОБН сматрале су да је Правилник незаконит и тражиле да се одгоди његово извршење како би, наводи се, за њих била спријечена штета. Након што је Суд БиХ испитао постојање процесно-правних услова за мериторно рјешавање спора, утврђено да они нису испуњени због чега је одлучио да се захтјев три телевизије одбаци. 

Такође, Суд је утврдио да Правилник не наноси штету која се тешко може поправити онима који су тужили Институт за мјеритељство. 

На све то, они који су поднијели тужбу, БН, Нова БХ и ОБН, као и њихови адвокати из Сарајева, очигледно су "побркали лончиће". Суд БиХ им је објаснио неке ствари па је тако наведено да су покренули управни спор ради оцјене општег акта, што није коначни управни акт који је ауторитативна одлука којом се, једнострано, одлучује о правима, обавезама и правним  интересима појединих субјеката у управној ствари. Како се, у конкретном случају, не тражи одгађање коначног управног већ општег акта, Суд БиХ је донио одлуку којом се одбацује захтјев три телевизије. 

Дакле, ваљало би да су адвокати БН-а, Нове БХ и ОБН-а мало боље погледали чега су се дохватили. 

Подсјећамо да је АТВ годинама извјештавала о лажним резултатима мјерења гледаности у БиХ. Они који су, у тим лажним мјерењима били најгледанији, сада се буне и покушавају да зауставе довођење те приче у законске оквире. Међутим, безуспјешно. Подсјећамо да је Суд БиХ одбио и жалбу Агенције АМ на Правилник о мјеритељству. То је Агенција која је годинама једина мјерила гледаности у БиХ и чији су подаци, како је и утврђено, били лажни.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.