Суд БиХ донио првостепену пресуду

36 година затвора седморици бивших припадника тзв. Армије БиХ за злочине код Бужима

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2024. 16:48

Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду којом су седморица бивших припадника тзв. Армије БиХ осуђени на укупно 36 година затвора због ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника у Бужиму, у периоду од новембра 1994. до августа 1995. године.

Вахид Бајрактаревић је осуђен на 12 година затвора, Сенад Салкић на осам, Зијад Нанић и Есад Куделић на по пет година, Хасан Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора.

Неџад Бапић је ослобођен по свим тачкама оптужнице.

Седморица бивших припадника такозване Армије БиХ проглашени су кривим за злостављање цивила и ратних заробљеника у импровизованом затвору, који је био смјештен у бившем хотелу "Радоч" у Бужиму, од новембра 1994. до августа 1995. године, и то Нанић у својству помоћника команданта за безбједност 505. бужимске бригаде Петог корпуса тзв. Армије БиХ, Куделић као командир вода Војне полиције у команди 505. бужимске бригаде, а Бајрактаревић, Салкић, Мустафић те Самир и Хусеин Исаковић као припадници Војне полиције ове бригаде.

Страшна породична трагедија: Отац убио сина па покушао самоубиство

Страшна породична трагедија: Отац убио сина па покушао самоубиство

Остали су осуђени, као војни полицајци, што су изводили заробљенике, које су тешко злостављали, ударајући их ногама и рукама, као и другим предметима. Неки од заробљеника који су премлаћивани били су малољетни, извјештава Детектор од раније са суђења.

Насупрот наведеном, истом пресудом су Нанић, Куделић, Бајрактаревић, Салкић, Мустафић и Самир Исаковић ослобођени појединих тачака оптужнице јер свједоци нису потврдили чињеничне наводе оптужнице.

Против ове пресуде дозвољена је жалба вијећу Апелационог одјељења овог Суда, у року од 15 дана од дана пријема писменог отправка исте.

Подсјетимо, Суд БиХ је 2015. године потврдио оптужницу у овом предмету и судски поступак се против оптужених водио све до данас. Сви они су, такође, у акцији СИПА-е ухапшени 2015. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: