Влада ФБиХ

Што прије санирати пругу и путеве оштећене у поплавама и клизиштима

  • Извор: СРНА
  • 16.10.2024. 15:27

Влада ФБиХ задужила је предузеће "Аутоцесте ФБиХ" да у сарадњи са међународним финансијским институцијама у оквиру одобрених кредитних аранжмана провјере расположивост средстава за непредвиђене намјене како би се у што прије санирала жељезничка и путна инфраструктура оштећена у недавним поплавама и клизиштима.

Потребно је извршити санацију на дионици магистралног пута Јабланица - Мостар и жељезничке пруге на дионици Острожац - Јабланица - Грабовица, имајући у виду губитке које трпи економија у ФБиХ ради прекида жељезничке и путне инфраструктуре, саопштено је из федералне Владе.

Министар развоја и предузетништва Војин Мијатовић рекао је да се већ пријавило око 30 привредних субјекате са подручја Јабланице, Коњица, Фојнице, Крешева и Кисељака, који су претрпјели материјалну штету и којима је због тога отежано пословање.

Најављено је да ће бити припремљени приједлози измјена програма утрошка средстава утврђених у овогодишњем буџету ФБиХ, како би се обезбједила финансијска подршка за обнову васпитно-образовних установа, као и помоћ пословним субјектима који су претрпјели штету на подручјима угроженим поплавама и клизиштима.

Федерална Влада је на сједници усвојила усмену информацију о предузетим активностима Федералног штаба цивилне заштите и Федералне управе цивилне заштите с циљем санације и помоћи угроженим подручјима у ФБиХ усљед поплава и клизишта.

С тим у вези задужен је начелник Федералног штаба цивилне заштите да у сарадњи са колегијумом федералне Владе припреми приједлог рјешења о формирању координационог тијела којим ће се дефинисати састав, надлежности и задаци координационог тијела, а с циљем његовог функционисања по престанку важења одлуке о проглашењу стања природне несреће узроковане поплавама и клизиштима.

Федерални штаб цивилне заштите задужен је да за наредну сједницу Владе припреми писану информацију о предузетим активностима с циљем санације и помоћи угроженим подручјима у ФБиХ усљед поплава и клизишта.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Велике битке Другог свјетског рата

    'Велике битке Другог свјетског рата

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)