Правни представник Републике Српске

Стјепановић: Појављивање Шмита као свједока кључни моменат поступка против Додика и Лукића

  • 22.05.2024. 11:54

Правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић рекао је да би појављивање Кристијана Шмита као свједока био кључни моменат у процесу који се у Суду Бих води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

- Одбрана је најавила позивање Шмита као свједока и мислим да ће то бити кључни моменат у овом поступку. Шмит би требало да се појави, јер у ФБиХ већ три године живе у заблуди и тврде да је он високи представник, а није, јер није именован у складу са процедуром. Нека се појави и искористи прилику и докаже да је високи представник, ако је тако - рекао је Стјепановић, додајући да Шмит, чак и да је именован у складу са процедурама, нема право да намеће и мијења законе.

Стјепановић је рекао да се на данашњем рочишту Додику и Лукићу очекује извођење доказа одбране и да ће бити занимљиво видјети које доказе ће Суд прихватити.

Он је истакао да Тужилаштво покушава да створи привид да је ово класичан судски поступак и да предузима све радње које иначе предузима, али да дјело за које се терете Додик и Лукић није кривично дјело, па самим тим ни процес није класичан.

- Ако суд жели да се врати у оквире закона и правосуђа, донијеће ослобађајућу пресуду, јер дјело које се ставља на терет није кривично дјело - нагласио је Стјепановић.

Подсјећамо, пред Судом БиХ данас ће бити настављен процес против Додика и Лукића због непоштовање одлука Шмита. Одбрана је припремила је материјалне доказе и нада се да ће Суд БиХ прихватити све њихове приједлоге како њиховим брањеницима не би било ускраћено право на одбрану.

На претходном рочишту 29. априла, Суд БиХ и одбрана нису прихватили као доказ Тужилаштва БиХ Анекс 10 Дејтонског мировног споразума јер је ријеч о "документу" који је Тужилаштво БиХ скинуло са интернет странице УН и превело на "босански језик".

(РТРС)


Пратите нас и путем Вибера