Mediji

Šta piše u pismu Bundestagu u kojem diplomate traže opoziv Šmita

  • Извор: АТВ
  • 11.02.2023. 14:48

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila je u pismu Komitetu Bundestaga za spoljne poslove zahtjev za opoziv Kristijana Šmita, optužujući ovog političara CSU-a da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH i imidžu Njemačke, objavio je juče njemački "Špigl".

U pismu koje je u posjedu ovog lista navodi se da njegovi autori Šmitu zamjeraju akcije koje su "promovisale nacionalističke snage i štitile one koji rade na potkopavanju i uništavanju BiH".

Federalni mediji objavili su šta stoji u tom pismu.

"I prije njegovog navodnog imenovanja za visokog predstavnika za BiH u međunarodnoj zajednici u avgustu 2021. godine, bilo je sumnje u kvalifikacije bivšeg federalnog ministra poljoprivrede Kristijana Šmita za ovu odgovornu funkciju“, započinju duplomate u pismu.

Oni dalje dodaju da je Šmitov zadatak bio da osigura implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imenovanjem Šmita na ovu važnu funkciju od Angele Merkel, Savezna Republika Njemačka preuzela je veliku odgovornost, smatraju diplomate. Kako dodaju, obavljanje ovih zadataka zahtijeva visok stepen diplomatske vještine, nepristrasnosti, neutralnost, regionalne stručnosti i takta.

"To je zbog prirode BiH kao veoma složene multietničke države sa tri etničke grupe koje podržavaju državu i dodatnih sedamnaest nacionalnih manjina. To je još uvijek multietnička država, uprkos de facto podijeljenosti na dva entiteta, Republiku Srpsku sa većinskim srpskim stanovništvom i FBiH u kojoj dominiraju Bošnjaci i Hrvati. Šmit je mnogo puta pokazao da nema sve što je potrebno da svoju funkciju obavlja na neutralan i odgovoran način. To je više puta javno objavljeno u kontaktima sa predstavnicima medija i mirnim demonstracijama u ljeto prošle godine. Optužbe i zaista nedolično ponašanje Šmita se povećavaju. Oni uključuju pristrasnost, nepotizam i nesposobnost za obavljanje funkcije“, stoji u pismu.

Izmjene izbornog zakona i hrvatski orden za zasluge za Šmita

"Godine 2020. Šmit je odlikovan hrvatskim Ordenom za zasluge 'Ante Starčević' od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u hrvatskoj ambasadi u Berlinu. Šmitu nije smetalo što su to dodijeljeni i onima koje je Haški tribunal osudio. Dana 2. oktobra prošle godine, na dan izbora u BiH, Šmit je, koristeći svoja dalekosežna bonska ovlaštenja dekretom, izmijenio i izborni zakon i Ustav FBiH“, poručuju diplomate u svom pismu.

Diplomate ističu da je Šmit ovim potezom ispunio zahtjeve Hrvatske i HDZ-a. 

"Ovo nametanje izazvalo je brojne proteste, posebno civilnog društva, ali i parlamentaraca OSCE-a i EU. Navodi se da su ovi zakoni dijelom napisani u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova. Plenkovićeva vlada u Zagrebu promjenu izbornog zakona u skladu s HDZ-om i službeno je proslavila kao uspjeh. Ovome su prethodili protesti ispred Šmitove kancelarije. Nikada nije bilo protesta protiv bilo kojeg od njegovih sedam prethodnika od 1996. godine“, stoji u pismu.

Kako je navedeno u pismu, Šmit je uprkos pozivu ranije odbio da objasni svoje planove saveznom parlamentu i izbornoj komisiji. Diplomate smatraju da neki posmatrači vide Šmita kao čovjeka Hrvatske u BiH. U septembru prošle godine "Die Zeit" ga je nazvao "agentom HDZ-a", pozivajući se na kritike.

Fudbal, hrvatske ratne zastave i fašistička muzika

"Uprkos optužbama za pristrasnost Hrvata nacionalista, Šmit se pojavljuje u radikalnim krugovima, što njegovu traženu 'nezavisnu, nepristrasnu ulogu' svodi na apsurd. Tokom Svjetskog prvenstva u Kataru, Šmit je snimljen kako prati utakmicu Hrvatske i Maroka u Kiseljaku kod Sarajeva. Na ovoj manifestaciji puštena je muzika hrvatskog fašističkog pjevača Marka Perkovića Tompsona, kojem je zabranjen nastup u EU. Tompson Hitlerovom milošću veliča hrvatski fašizam u Drugom svjetskom ratu. Krajnje nedostojanstveno, neprihvatljivo okruženje za 'čuvara' Dejtonskog mirovnog sporazuma“, stoji u pismu.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)