Нови детаљи

Шта каже Закон о спречавању прања новца: Да ли је Бакирова секретарица имала право уплатити му више од 22.000 KМ

  • Извор: Аваз
  • 30.09.2023. 16:50

Извјесна Алма Фаткић, секретарица Бакира Изетбеговића, исплатила је свом шефу за нешто више од мјесец 22.270 KМ.

Иако Бакир Изетбеговић као предсједник има право на плату, њу не треба да исплаћује приватно лице, него треба бити уплаћена са рачуна странке.

Оно што је додатно интересантно је да су средства уплаћивана без икакве посебне намјене, што би свака трансакција требала имати.

"Пензионер који скромно живи" - Бакиру секретарица уплатила више од 22.000 КМ на рачун

Зашто је Алма Фаткић, о којој јавност ништа не зна, уплатила више од 22.000 KМ се можда крије и у Закону о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Наиме, према том закону све трансакције које износе 30.000 KМ или више су склоне провјерама.

- Обвезник је дужан предузети мјере идентификације и праћења клијента приликом: успостављања пословног односа с клијентом, обављања трансакције у износу 30.000 KМ или више без обзира да ли је трансакција обављена у једној операцији или у неколико евидентно повезаних трансакција, постојања сумње у вјеродостојност и адекватност претходно добијених информација о клијенту или стварном власнику, постојања сумње на прање новца или финансирање терористичких активности у погледу трансакције или клијента без обзира на износ трансакције - наводи се у Члану 6.1 тог закона.

С обзиром да је ријеч о мањем износу од оног који третира закон, врло оправдано се може сумњати да је ријеч о радњама којим се заобилазио овај закон.

Међутим, уколико се закон буде досљедно пратио и уколико се дође до повезнице ових трансакција са другим, вјечити предсједник СДА би могао бити у проблему.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Емисија: На ивици терена

    У првом издању специјалних емисија #наивицитерена посвећених спектакуларном ХЕКТОР ФАЈТ НАЈТ 5, који ће 6. септембра у дворани Борик окупити четворицу кикбоксера у категорији до 86 килограма, упознајте првог борца, Срђана Шућура!

  • 21:00 Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

    Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм