Жељка Цвијановић

"Српска против наметања закона, имовина припада ентитетима"

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2023. 15:25

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да је Република Српска против било каквог наметања закона.

"Не постоје било какве надлежности које су дате било којем појединцу, укључујући Кристијана Шмита, нити онима који су били високи представници да то могу да намећу законе", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је питање имовине питање које је давно ријешено.

Цвијановић: Изјаве Раме Исака служе за забављање народа

Цвијановић: Изјаве Раме Исака служе за забављање народа

"Нажалост, они су то злоупотребљавали. Своје неправо претварали су у право, злоупотребљавајући институт високог представника", рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да имовина по Уставу није наведена као надлежност БиХ, односно да припада ентитетима.

Цвијановићева подсјећа да је имовина по територијалном и функционалном принципу нешто на основу чега је извршен процес приватизације одвојено у два ентитета.

"Питање имовине првобитно се односило на утврђивање перспективних војних локација, на неке 23 локације, за које се тражило да ентитети одустану и из свог власништва прекњиже на ниво БиХ, Савјета министара, односно Министарства одбране, чему се тада Српска противила зато што је речено да управо по том принципу функционалности и територијалности може да буде дато на кориштење колико буде потребно тим институцијама, али не може им се дати у власништво, нити им се препустити да располажу том имовином, продају, закупљују, мијењају намјене", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера