Без доказа

Срамно образложење америчких санкција: Базирано на рекла-казала уз нове пријетње

  • 18.06.2024. 18:28

Образложења за нове санкције САД-а појединцима и предузећима из Републике Српске су срамна и базирана на "рекла-казала", уз додатне пријетње.

Америчке санкције уведене су Миленку Чичићу, директору компаније Калдера, те Ђорђу Ђурићу. С друге стране, на ОФАЦ-ову црну листу доспјеле су компаније: Infinity International Group, Infinity media, К-2 аудио услуге Бањалука, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010. д. о. о. и Уна телевизија.

У саопштењу које је издало Министарство трезора САД-а оптужбе и образложење за увођење санкција су на нивоу рекла-казала. Без доказа су оптужили фирме и појединце да обезбјеђују главне приходе за предсједника Републике Српске Милорада Додика и његову породицу. Без икаквих доказа, америчка администрација оптужила Игора и Милорада Додика да су манипулисали нацртом буџета БиХ како би уговоре за послове додјељивали Проинтеру.

АТВ одговорила на санкције: Нећете нас ућуткати како год се звали

АТВ одговорила на санкције: Нећете нас ућуткати како год се звали

Без доказа, Американци су оптужили Игора и Милорада Додика да "надгледају" пословање бројних компанија. Поново без доказа, оптужили су Игора Додика да иза сцене управља пословним операцијама. Стављање на црну листу објашњавају спекулацијама попут избора директора за поједине компаније, финансирање, испуњавање финансијских обавеза и слично. 

Медије који су стављени на санкције оптужили су да су "дјеловали или наводно дјеловали, директно или индиректно, за или у име" Додика. Закључак је једноставан, медије који не одговарају на диктат амбасаде из Сарајева треба ућуткати. Све који се противе наративу америчке амбасаде треба забранити и угасити.

Нове пријетње

Поред забрана које се односе на територију САД-а, стигле су и пријетње банкарском сектору. "Финансијске институције и друга лица која обављају одређене трансакције или активности са санкционисаним субјектима и појединцима могу се изложити санкцијама или бити предмет извршне радње. Забране укључују давање било каквог доприноса или пружање средстава, добара или услуга од стране, или у корист било ког одређеног лица, или примање било каквог доприноса или пружање средстава, добара или услуга од било ког таквог лица", написали су у саопштењу.

Инфинити: Осуђујемо санкције, желе да наруше наш кредибилитет

Инфинити: Осуђујемо санкције, желе да наруше наш кредибилитет

Уз раније изнесене пријетње банкарском сектору да ће и они бити санкционисани уколико наставе сарадњу са лицима или предузећима са америчке црне листе, у питање се доводе бројна радна мјеста. Компаније које су уврштене на америчку црну листу бројне стотине запослених чија је егзистенција угрожена овим политичким потезом.

Једни на црну листу, други са ње

Српска демократска странка налази се на америчкој црној листи, а због санкција им је угашен банковни рачун. Због проблема са рачуном одбијена им је овјера учешћа на изборима, због чега су морали примјењивати друге методе. Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи рекао је да СДС има пуно право да се жали на одлуку, али да та странка "никада формално није тражила уклањање с листе санкција те да је то њихова одговорност, а не САД-а".

Марфи очигледно савјетује појединце како да се ријеше америчких санкција, док друге уврштава на црну листу. У образложењу санкција, нарочито је истакнута политика Милорада Додика коју Американци оцјењују као неприхватљиву. Ако СДС савјетују како да се ријеше санкција, значи ли то да је њихова политика прихватљива за САД. Нико у Републици Српској не прижељкује америчке санкције. Међутим, стање је такво да дјеловање америчке администрације на овај начин директно погодује појединцима и политичким странкама, док покушава уништити медије.



Пратите нас и путем Вибера

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм