Nije u skladu sa propisima

Šmitov boravak u BiH upitan

  • Извор: АТВ
  • 11.09.2023. 19:09

Ne samo da je upitno kako je Kristijan Šmit došao u BiH, već i kako je tu ostao. Da nema rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, već je dobro poznato.

Međutim, više je upitno to kako uopšte boravi u BiH. Da je tako kažu i iz Službe za poslove sa strancima BiH. Da nije u skladu za pozitivnim zakonskim propisima rekli su i Ministru bezbjednosti u Savjetu ministara BiH. 

"Zatražiću od bezbjedonosnih agencija da provjere i dostave informaciju ko su osobe koje obavljaju poslove obezbjeđenja Kristijana Šmita, da li imaju dozvole od naših agencija za obavljanje tog posla i dozvole za posjedovanje i nošenje oružja", kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić.

Neutemeljene su i tvrdnje Šmita da je zaštićen Bećkom diplomatskom konvencijom, kaže profesor Ustavnog prava Milan Blagojević. Krsitijan Šmit, kaže Blagojević, imao bi diplomatski imunitet da je izabran u skladu sa procedurama. On čak nije ni Njemačkiu diplomata. 

"Da on iznosi tvrdnju da je on njemački diplomata nevezano za to da li je ili nije visoki predstavnik, opet ne bi mogao imati diplomatski imunitet. Jer bi i u tom slučaju da je npr došao kao ambasador njemačke u BiH ili konzul. Onda bi u tom slučaju morao da pribavi agreman od strane Predsjedništva BiH, kojeg nema. Tako da ni u tom slučaju on ne bi imao diplomatski imunitet", kaže Blagojević. 

Međutim, ništa to nije sporno opozicionarima. Oni su se sa njim već sastajali. I ponovo bi.

"Na hipotetičko pitanje vam ne mogu odgovoriti jer ja poziv nisam dobila, ali principijelno moj stav koji je bio i prije godinu, i dvije i kada sam se sastala sa tim istim Šmitom. Principijelno moj stav je bio sjedneš razgovaraš i kažeš svoja stajališta i crvene linije. Kažeš ispod čega ne ideš", kaže Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta. 

S obzirom da je nelegalni Šmit najavio dolazak u Banjaluku, možda će ga rado primiti pojedini opozicionari. Od njih se baš i nije čulo da je ybog nametnutnih odluka, nepoželjan u Republici Srpskoj. Čak naprotiv.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

    ''Црна Гуја