Поново и измјенама Изборног закона

Шмит поново о роковима: Чекамо још неколико дана

  • Извор: Глас Српске
  • 04.03.2024. 22:51

Кристијан Шмит, кога у Српској третирају као њемачког дипломату а све чешће и туристу, а у Федерацији признају за високог представник, поново је говорио о измјенама Изборног закона БиХ, уз навођење нових рокова до када оне требају бити усвојене.

Иако је још средином децембра прошле године дао рок од неколико седмица, данас, почетком марта, каже, да ће чекати још неколико дана.

„Данас је један од првих дана ове три седмице гдје ће се доносити одлуке. Видјели смо већ три министра који су долазили у посјету, током седмице ћемо имати састанак у Букурешту. Одлука ће се донијети 21. марта. Ако познајете ситуацију у БиХ, врло је једноставно видјети да се све може, али понекад је потребно можда мало и нешто протумачити како бисте видјели куда даље ићи с БиХ. Не значи да свака бесмислена изјава људи, као што је (предсједник Републике Српске Милорад) Додик, нема пута за европску интеграцију“, навео је он.

Даље наводи како је пуно радио на теми изборног интегритета.

„Имамо једну радну групу која је припремила, надати се, добар закон. Нећемо чекати до краја године, него ћемо сачекати шта ће се десити у наредним данима. Уколико не буде неког приједлога од парламентарних тијела, имаћемо обавезу да нагласимо да изборни закон није нека донација коју странке дају бирачима него су бирачи ти који одлучују. Политичке странке морају бити захвалне што добијају њихове гласове. Ја сам особа која слуша и разговара, а онда одлучује. Надам се да нећу одлучивати сам, али да ћемо имати нешто што ће ступити на снагу на вријеме за сљедеће изборе“, рекао је Шмит, преноси Глас Српске.

Пратите нас и путем Вибера