"Niko od stranaca ne može da prijeti"

Šmit pisao rukovodstvu Srpske: Poništite Zakon o nepokretnoj imovini

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2022. 19:11

Kristijan Šmit pisao je rukovodstvu Republike Srpske. "Poništite Zakon o nepokretnoj imovini, ja zadržavam neophodne instrumete", napisao je njemački diplomata. Ni on, niti bilo koji drugi stranac ne može ništa da nametne, a pogotovo da prijeti, poručuju iz SNSD-a.

"Da bi on mogao da ukine te neke zakone, ne može Šmit ništa ukinuti i i neće ništa ukinuti, sve što on donese, mi nećemo objaviti u Službenom glasniku", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Opozicija se, izgleda, pribojava Šmitove reakcije. Iako ga Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika, oni izgleda priznaju jer ga tako i nazivaju pa su još i za varijantu da se u priču oko imovine ne miješaju entiteti.

"Na nivou BiH treba taj zakon da se završi a ne na nivou entiteta. Visoki predstavnik ima taj komoditet, kao i zakon o genocidu, da nametne određena zakonska rješenja", kaže Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS.

Iz Republike Srpske podsjećaju da i Stav 33. Ustava BiH jasno kaže da sve ono što nije direktno dato zajedničkom nivou, pripada entitetima i da ni jednom riječu, slovom ili zarezom, ne postoji nagovještaj mogućnost da BiH raspolaže bilo kakvom imovinom. Iz SDA se pozivaju na Ustavnu odluku koju su donijele bošnjačke sudije uz pomoć stranih i, očekivano, najavljuju novu apelaciju. 

"Parlamentarna skupština je jedina koja je ovlaštena da donosi zakona koji se tiču raspolaganja, korištenja i upravljanja državnom imovinom", kaže Alma Čolo, poslanik SDA u PD PS BiH.

Njemački državljanin Šmit može da šalje pisma ali za Republiku Srpsku nema legitimitet, poručuju danas potpredsjednik Parlamenta Srpske. 

"Mislim da svaki narodni poslanik ili odbornik u bilo kojoj skupštini optine ili grada u Republici Srpskoj  ima veći legitimitet da pozove Bundestag da bilo šta donese u njemačkom Parlamentu, nego gospodin Šmit da poziva narodne poslanika ili Narodnu skupštinu da mijenjaju svoju odluku", kaže Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske objavljen je u Službenom glasniku Republike Srpske. Ukaz je potpisala predjsednica Srpske Željka Cvijanović, a Zakon će stupiti na snagu od sljedećeg četvrtka.