Tagesšpil

"Šmit je nespretan i nesrećan"

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2023. 19:19

Ovo je izliv bijesa o kome piše ''Tagesšpil''. Bivšeg njemačkog ministra poljoprivrede koji se u BiH predstavlja kao visoki predstavnik iako ga nije potvrdio Savjetu bezbjednosti UN-a, sve više kritikuju na zapadu. Tamo je, dok je službovao, imao afera, a njegovo ponašanje u BiH za mnoge je upravo to - ništa više od afere za koju mnogi očekuju da će joj, što prije, doći kraj.

"On bi, ustvari, trebao da obezbjedi poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali Kristijan Šmit, koga je Angela Merkel postavila na dužnost neposredno prije kraja njenog mandata u augustu 2021., izaziva stalnu kontroverzu u zemlji domaćinu", saopšteno je iz "Tagesšpila".

List piše da je grupa bivših njemačkih diplomata i stručnjaka za Balkan pozvala da se Šmit što prije zamjeni. Naveli su da nanosi trajnu štetu miru u BiH ali i ugledu Njemačke. Prema informacijama Tagesšpilea, ovog mjeseca s njim bi sastanak trebalo da održi komitet stranke iz koje dolazi. Evo šta mu se još zamjera u Njemačkoj. 

"Nema dovoljno diplomatskog iskustva za vrlo klizavu političku arenu u BiH. Osim toga, izgleda nespretno i nesrećno", dodaju iz "Tagesšpila".

Ima još njemačkih medija koji su osuli drvlje i kamenje na Šmita. Mnogo problema ima u BiH, ali nijedan od njih ne opravdava postojanje "vaspitača" u vidu visokog predstavnika, pisao je, nedavno, "Frankfurter algemajne cajtung". On i dalje ima moći kao da je BiH karipska plantaža šećerne trske iz pretprošlog vijeka, piše u autorskom tekstu u kome se mogućnost da jedan čovjek u zemlji može da propisuje bilo šta naziva "modernom formom kolonijalizma". Na televiziji ZDF bio je glavna tema humorističke emisije. 

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм