SNSD i HDZ BiH

Sastanak Dodika i Čovića u Banjaluci

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2023. 19:25

Evropski put BiH da, ali članstvo u NATO ne. To je još jednom podcrtano na sastanku Milorada Dodika i Dragana Čovića. Savjet ministara mora da bude funkcionalan, a prioritet su razvojni projekti. Iz Palate predsjednika poručeno je i da neće proći nikakve blokade stranih banaka prema Republici Srpskoj. Ako ih bude, nijedan projekat koji kreditiraju te banke, neće biti podržan u drugom enitetu.

„To će ostati politika i u buduće, sve dok ne sjednemo i ne vidimo na koji način ćemo mi u BiH reagovati na takve gluposti koje dolaze sa druge strane. To nisu donacije pa da možemo da razumijemo. To su kreditna sredstva. Mi ćemo veoma brzo tražiti razgovor na tu temu. I ukoliko bude i dalje tvrdnja da se ta sredstva blokiraju, mi ćemo ih otkazati i tražiti neke druge izvore sredstava“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Republika Srpska odavno je završila formiranje vlasti, a to bi trebalo što prije da uradi i Federacija. Na tom putu probleme pravi SDA, ali za tako nešto nemaju šanse. Lider HDZa BiH poručuje da će se što prije formirati izvršna vlast. 

„Vlada Federacije ne funkcioniše u sastavu već četiri godine kako je trebala funkcionisati nakon izbora 2018. Nedostaju tri ministra u kontinuitetu u zadnje tri godine u Vladi. Nadam se da će unutar bošnjačke političke scene shvatiti se i razumjeti da je ovo aktuelni politički trenutak koji se treba pratiti i neće ići u prilog bilo kakve blokade na nivou Federacije jer to otežava rad svih skupa“, rekao je Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

SNSD i HDZ do sada su realizovali sve što je dogovoreno. Saradnja na BiH nivou se nastavlja. Na zajedničkom nivou prioritet je budžet, ali i brojni projekti. Rješavaće se i pitanje interkonekcije za gas.

„Mi smo opredjeljeni da između nas nema nikakvih prijepora. Pogotovo između naših predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima. Informisao sam gospodina Dodika i o županijama, jer to je takođe interesantno za predstavnike SNSD i dinamici koju smo podredili uspostavljanju Vlade FBiH“, kaže Čović.

„Razgovarali smo i o razvojnim pitanjima, jedno od njih je istočna interkonekcija za gas, za koju smo mi zainteresovani, i zapadna za koju je zainteresovana hrvatska strana. Rekli smo da je možda pametno da još par dana sjednemo na jedan zajednički sastanak prije odlučivanja na organima, i da vidimo na koji način deblokirati taj proces“, istakao je Dodik.

Savjet ministara BiH, poručeno je sa sastanka, trebalo bi da održava sjednice za Vladama eniteta. Što se kadrovskih pitanja tiče, dogovoreno je da se što prije završi proces imenovanja u Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH.


  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.