Indeks kvaliteta vazduha 411

Sarajevo i jutros najzagađeniji grad

  • 29.12.2018. 10:21

Zagađenost vazduha u pojedinim gradovima Federacije BiH jutros je visoka i predstavlja opasnost za sve građane, a najzagađenije je Sarajevo.

Prema podacima sa internet stranice Zrak.ekoakcija, u Sarajevu je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 411, a ukoliko indeks prelazi 300, smatra se opasnim i može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.

Ovaj sajt navodi da je tokom boravka napolju potrebno izbjegavati bilo kakve napore, a najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stara lica, djeca i lica s respiratornim i srčanim problemima, koje bi morale ostati u zatvorenom.

Veoma nezdrav indeks kvaliteta vazduha jutros u 8.00 časova izmjeren je u Zenici 241, Lukavcu 226 i Tuzli 209, što je okarakterisano kao opasan vazduh za osjetljivije kategorije građana, dok bi svi građani trebalo da izbjegavaju duži boravak na otvorenom.

Indeks kvaliteta vazduha jutros je nezdrav bio u Kaknju 179 i Goraždu 166, dok je umjereno zagađenje bilo u Јajcu i Banovićima, u kojima je vrijednost ovog indeksa iznosila 68, odnosno 64.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH.

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм