Рајко Кузмановић

"Процес против Додика показује да правосуђе БиХ не функционише"

  • Извор: СРНА
  • 16.01.2024. 13:53

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић рекао је да заказано суђење у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића показује да правосуђе на нивоу БиХ не функционише и да на одређен начин не ради свој посао.

"Многа изненађења која долазе из федералног Сарајева представљају неку игру за коју ми у Републици Српској нисмо спремни и не желимо такве игре", рекао је Кузмановић данас новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је потребно да се чује и Република Српска, односно да се види шта Срби имају да кажу.

"Постоји суд јавности, а тај суд је цијела Република Српска и она је на одређен начин нешто у што вјерујемо и мислимо да треба да буде трајно", закључио је Кузмановић.

Пред Судом БиХ за сутра је заказан процес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.

На страници Суда БиХ објављено је да би процес требао да почне у 13.00 часова.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић одбацио је захтјев одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за изузеће четири тужиоца у процесу против предсједника.

Додиков адвокат Горан Бубић је 20. децембра затражио изузеће тужилаца јер не постоји непристрасан приступ предмету.

Бубић је тражио да се из овог предмета изузму тужиоци Недим Ћосић, Нивес Каневчев, Биљана Голијанин, те Гордана Босиљчић.

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу суди се према оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Додик и Лукић су 16. октобра у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Пратите нас и путем Вибера