Блокирали расправу

Прекинута сједница Дома народа, Бошњаци напустили засиједање

  • Извор: АТВ
  • 18.03.2024. 19:17

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ прекинута је јер су је напустили муслимански делегати па није било кворума за даљи рад. Сметало им је то што је у дневни ред уврштен Закон о Уставном суду БиХ.

Тако су блокирали расправу и о законима које су они предложили. Блокирали су и  све друге које БиХ мора да усвоји на путу за ЕУ. На том путу из Уставног суда БиХ морају да изађу стране судије. То се не свиђа опозиционој СДА јер су навикли да буду они који слијепо слушају странце. 

"Мени је најтеже, у овој ситуацији. И клубу Бошњака. Али једноставно смо присиљени немамо гдје у овом дому. А нећемо да дозволимо да овакав накарадан Закон и антиуставан буде усвојен и у једном дому", рекао је Шефик Џаферовић, делегат у Клубу Бошњака у Дому народа ПС БиХ.

"Приједлог закона је уврштен у Дневни ред. Неки су сматрали да је то довољан разлог да сруше кворум и да на тај начин блокирају рад Дома народа, блокирају рад ПС БИХ и можемо слободно рећи, блокирају БиХ", рекао је Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ.

Приједлог Закона стигао је од СДС-овог Желимира Нешковића. Питање је и да ли би био усвојен да је стигао на дневни ред. Међутим, било би добро чути шта о томе мисле Бошњаци који већ годинама имају стране менторе. 

"Сами представници а и стандарди ЕУ говоре да је неопходно да стране судије буду замијењене домаћим судијама. Зар то није циљ свих нас", рекао је Желимир Нешковић, делегат у Клубу Срба у Дому народа ПС БиХ. 

Зашто су Бошњаци извели овакву представу није јасно ни Клубу Хрвата. Још мање су им јасна правдања за такав потез, чак су им и смијешна. 

"Уз образложење да не желе неуставни закон на сједници у најмању руку смијешно и неозбиљно узимајући у обзир Дејтонски мировни споразум у којем је садржан Устав Анекс 4, и овај пословни о раду", рекла је Марина Пандеш, делегат у Клубу Хрвата у Дому народа ПС БиХ.

Овако, БиХ неће далеко стићи на путу до Европске Уније. Јасно је то и Србима у Дому народа. 

"Mорам да кажем да то није добро. Да то није добра одлука пред одлуку Европске комисије у  којој се сви заклињу да ће БиХ изграђивати у складу са Дејтоном и Уставом БиХ поштујући европске вриједности. КАда се раније дешавало било која политичка ситуација када посланици или делегати напусте засиједање тада ови исти који су данас обезбиједили да кворум не постоји назвали то антидејтонским дјеловањем, рекао је Никола Шпирић, замјеник Предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Клуб Бошњака својим потезом блокирао је расправу и о Изборном закону БиХ и то оном који су они предложили. Ко би њима више знао шта они, уствари, хоће. Иначе, и тај закон је један од услова за БХ европски пут.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.