У Уједињеним Арапским Емиратима

Представници Регулаторне агенције на Свјетској радио-конференцији

  • 15.12.2023. 15:59

Представници Регулаторне агенције за комуникације, у оквиру делегације БиХ, учествовали су на Свјетској радио-конференцији (WRC-23), која је одржана у организацији Међународне уније за телекомуникације (ITU), од 20. новембра до 15. децембра у Уједињеним Арапским Емиратима.

Као чланица CEPT-a (European Conference of Postal and telecommuniactions Administrations), БиХ је прије почетка конференције потписала све заједничке европске приједлоге, а као директни предлагач, била је укључена у двије контрибуције:

- појединачни захтјев БиХ за додјелу нове орбиталне позиције и упис у радио-дифузни сателтиски план Broadcasting-Satelite Service (BSS). Овај захтјев је усвојен у првој седмици конференције и БиХ је умјесто постојеће деградиране орбиталне позиције 56Е добила нову позицију 26.5 W.

- у сарадњи са још седам земаља, прихваћен је захтјев БиХ за упис у план за фиксни сателитски сервис Fixed Satelite Service (FSS) и приједлог за измјену регулативе Међународне уније за телекомуникације у вези са олакшањем процедура за нове захтјеве.

„Обје контрибуције су од посебног значаја за БиХ, јер је ријеч о поступцима добијања орбиталних позиција који се кроз међународно усаглашавање воде једном на сваких 15-20 година. Овај пут су успјешно окончана оба процеса за орбиталне позиције по BSS и FSS плану, након чега се врши упис у Свјетски радио правилник“, рекао је Драшко Милиновић, генерални директор Агенције. Он је посебно нагласио да је усвајање ових докумената на WRC-23 завршница процеса који траје три године, а који је водио Радиокомуникацијски биро Међународне уније за телекомуникације.

„У припреми рада конференције вршен је дугорочни и сложен поступак припреме докумената који на глобалном нивоу регулишу управљање радио-фреквенцијским спектром, као и координација и усаглашавање са свим државама на које се односе изнесени приједлози“, рекао је Милиновић.

Завршне документе WRC-23 потписали су данас овлаштени представници Агенције, који су учествовали на конференцији у оквиру делегације БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм