У наредних шест мјесеци

Предсједавање Мађарске ЕУ значајно за БиХ

  • Извор: АТВ
  • 03.07.2024. 19:19

Наредних шест мјесеци Мађарска је на челу Европске уније. Могло би то бити значајно за европск пут БиХ. Будимпешта је навела седам приоритета у свом раду, проширење ЕУ је један од њих, што је најзначајније за земље Западног Балкана.

- Наравно да је за нас приоритет проширење, и у том смислу Мађарска наглашава, да без Западног Балкана ЕУ није потпуна ни економски, ни демографски, ни у безбједносном смислу. Мађарска планира да буде домаћин за 230 догађаја, а свакако је у контексту проширења за нас најважнији самир ЕУ Западно Балкана - каже Биљана Гутић Бјелица, амбасадор БиХ у Мађарској.

Критика санкција. Мање условлавања. Помирљиви тонови и залагање за традиционалне вриједности. Све то иде у прилог БиХ односно Републике Српске. За све то Виктор Орбан већ се залаже, па се очекује да се тако настави и док Мађарска предсједава. Мораће да балансира између политичких ставова које заступају и онога што су интереси Европске уније, кажу аналитичари.

Важно је, кажу, напоменути и да је сарадња Републике Српске и Мађарске на јако високом нивоу. 

- Мислим да ће се они залагати за праведнији пут приступања ЕУ, мање кондиционалности о томе шта су досад испуњавали као услове и са друге стране у правцу тога да не постоји политички притисци не мислим само на притиске на Републику Српску него и БиХ, него генерално према земљама аспирантима - истиче Бојан Шолаја, Центар за међународне односе.

Мађарска је пријатељ Републике Српске али и БиХ, став је и у парламенту Српске. Без обзира што су појединци из Сарајева саботирали сарадњу са овом земљом.

Очекивања у Српској од Мађарске су велика јер би, кажу у парламенту, представници Српске могли добију прилику да кажу шта имају.

- Моћи ће сигурно да спријечи неки неповољан развој ситације по Републику Српску али и да ставе на дневни ред нека питања и омугући представницима РЕпублике Српске  да објасне нашу позицију - рекао је Срђан Мазалица члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу НСРС.

Да ће Мађарска водити политику дијалога јасно је већ по првом потезу Виктора Орбана. Посјетио је Кијев гдје је предложио обуставу ватре у отпочињање преговора са Русијом.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Европске микродржаве: Малта, документарни програм (Р)

    ''Европске микродржаве: Малта, документарни програм

  • 11:20 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)