ВСТС

Потврђена смјена Диане Кајмаковић

  • Извор: Мондо.ба
  • 01.04.2024. 14:42

Високо судско и тужилачко вијеће потврдило је другостепену дисциплинску одлуку којом је Диана Кајмаковић премјештена с позиције замјенице главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

Ову информацију за Детектор потврдила је њена правна заступница Лејла Човић.

Другостепена дисциплинска комисија је у фебруару потврдила одлуку Првостепене комисије којом је Кајмаковић изречена дисциплинска мјера "премјештање с мјеста замјеника главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ".

Тада је д‌јелимично уважена жалба тужене Кајмаковић те одбијена тачка тужбе којом је била проглашена одговорном за "понашање које представља озбиљно кршење службене дужности и доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва".

Била је проглашена одговорном, према овој тачки, што је, обављајући послове руководиоца у Тужилаштву БиХ - у сефу у својој канцеларији, без прописног евидентирања - држала документе са ознаком степена тајности запримљене од 8. новембра 2021. до 24. августа 2022. године, лично достављене туженој "на руке", а који се односе на предмете "Sky апликација", наводи БИРН, преноси Фена.

Према ранијем саопштењу, првостепеном одлуком Кајмаковић је проглашена одговорном и што је - знајући да се провјере навода у тужилачком предмету односе на провјере комуникација криминогених лица из предмета "Sky апликације" у односу на њу - затражила од стручног сарадника стављање на увид документа из списа предмета, те на тај начин искористила функцију како би себи прибавила неоправдане користи у виду добијања информација које јој не могу бити доступне.

За ове радње је проглашена одговорном да је починила прекршај "кориштење функције тужиоца како би се прибавиле неоправдане користи за себе или друге особе".

Сједињене Америчке Државе су у децембру 2023. забраниле Кајмаковић улаз у земљу, а раније су јој из исте државе уведене санкције.

Пратите нас и путем Вибера