ПД ПС БиХ

Посланици из Српске нису подржали иницијативу за смјену Нешића

  • Извор: СРНА
  • 20.06.2024. 16:20

Посланици из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису подржали иницијативу Клуба СДА за смјену министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића која је упућена на усаглашавање Колегијуму овог дома, јер није добила ентитетску већину.

Посланик СНСД-а Милорад Којић рекао је током расправе да је иницијатива за смјену Нешића политиканство и покушај бошњачких политичара да тему стару више од 20 година неистинама покушавају учинити актуелном, али да да то не може проћи.

Којић је нагласио да Бошњаци упорно покушавају да наметну наратив који Срби не могу и неће прихватити, наводећи да то неће допринијети стабилизацији односа већ само продубити кризу међу народима.

Према његовим ријечима, када се говори о Нешићевој одговорности, постоје јасни ставови Европске комисије која је рекла да је министарство на чијем је челу предузело највише корака на европском путу БиХ.

Он је додао да бошњачким посланицима одговорност не сноси министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић који је приватизовао ово министарство.

Којић је истакао да су у иницијативи за смјену Нешића изнесене неистине, наводећи да Бошњаци нису спремни да уважавају 3.264 српске жртве у сребреничкој регији.

Посланик НИП-а Миа Карамехић-Абазовић рекла је да ће гласати за усвајање иницијативе, јер сматра да су неке ствари погрешне.

Након гласања о иницијативи за Нешићеву смјену услиједила је расправа о Приједлогу амандмана два на Устав БиХ, чији су предлагачи посланици из Клуба ДФ-а Милан Дуновић, Златан Бегић и Влатко Главаш.

Образлажући иницијативу, Дуновић је рекао да се измјена односи на процес и методологију избора судија Уставног суда БиХ, односно омогућавање Високом судском и тужилачком савјету да врши селекцију, као што је случај код ентитетских уставних судија.

Он је изразио незадовољство што је Уставноправна комисија Представничког дома дала негативно мишљење за овај законски приједлог.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм