Politikolog Aleksandar Pavić

"Posjetu Komšića Prištini posmatrati u sklopu tenzija između NATO-a i Rusije"

  • Извор: Танјуг
  • 09.02.2022. 22:18

Politikolog Aleksandar Pavić rekao je da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić eksponent zapadnih centara moći i da njegovu najavljenu posjetu Kosovu i Metohiji treba posmatrati u sklopu rastućih tenzija između NATO-a i Rusije.

Pavić smatra da Komšićeva najavljena posjeta Prištini ima podršku barem jedne zapadne ambasade u Sarajevu i da to svakako nije neki njegov hir.

- Sa rastom tenzija oko Ukrajine, rastu tenzije i na Balkanu od strane istih ljudi i istih zapadnih centara moći. Komšić je samo njihov eksponent. Ovo sigurno nije njegov privatni projekat ili neki njegov hir - rekao je Pavić za Sputnjik.

Politolog iz Banjaluke Vojislav Savić rekao je da je riječ o probnom balonu i ispitivanju reakcija Srbije, Republike Srpske i međunarodne zajednice.

- S obzirom da su reakcije Srbije i Srpske očekivane, Komšićeva namera sračunata je na provokaciju - rekao je Savić.

Savić je ukazao da je Komšić političar koji karijeru gradi na tome što je uzurpirao mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH i služi potrebama i interesima političkog Sarajeva, odnosno bošnjačke političke elite.

- Da bi zadržao tu poziciju u budućnosti, on mora da radi takve stvari. Mora od sebe da pravi političku `starletu` - rekao je Savić za Sputnjik.

Savić je naglasio da bi jedino što bi Komšić postigao posjetom Prištini bilo pogoršanje odnosa između Sarajeva i Srbije.

- Sa tom posjetom Republika Srpska, a ni Hrvati iz BiH, ne bi imali ništa i doživio bi osudu u regionu kao političar čije ponašanje nije dostojno jednog visokog zvaničnika - rekao je Savić.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da eventualna Komšićeva posjeta Kosovu i Metohiji neće imati uticaja na već postojeće stavove Republike Srpske i BiH prema nezavisnosti samoproglašenog Kosova i da je riječ o političkom avanturizmu jednog člana Predsjedništva BiH.

- Međutim, ukoliko Komšić računa na to da ima političku budućnost, a BiH u oktobru očekuju izbori, poseta Kosovu i Metohiji može mu se obiti o glavu i umesto da mu donese simpatije, može da donese osudu - ocijenio je Milivojević.

Prema njegovim riječima, to je u formalno-političkom smislu individualni potez koji nikoga u BiH ne obavezuje da mijenja stav o Kosovu.

- Druga je stvar politika neke stranke, ali kada je reč o BiH kao državi, njegova poseta ne može da promeni politiku. Problem je to što je on predsedavajući Predsedništva BiH u situaciji kada formalno predstavlja BiH, ali je suštinski ne predstavlja, jer za posetu nema saglasnost Predsedništva. Zbog toga se može tretirati samo kao autonomni stav - rekao je Milivojević za Sputnjik.

Тагови:
  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм