Писао СБ УН

Порука из Српске: Шмитов извјештај је подвала

  • Извор: АТВ
  • 14.05.2024. 19:13

Кристијан Шмит се поново обрушио на руководство Републике Српске. Овај пут у извјештају Савјету безбједности УН-а од којег никада није потврђен за високог представника.

Пожалио се на Предсједника Републике и остале званичнике како подривају Дејтонски мировни споразум. Наводно се брине за уставни поредак БиХ, којег лично највише урушава. 

Шмит је онај који највише штете наноси БиХ и народима који у њој живе, то је реакција из Српске на извјештај који је написао њемачки држављанин.

"Све текуће кризе у БиХ су узрочно-посљедично везано за спрегу између САД, Велике Британије и тзв. високог представника“, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. 

"Јако је добро што је то Шмит упутио Савјету безбједности који га није признао и он је са тим потпуно подривао себе. Показао је да је он тај који подрива Дејтонски мировни споразум јер анекс десет је нешто што потписује и Република Српска. И не може анекс десет који регулише високог представника да функционише без сагласности Републике Српске“, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Пожалио се нелегални Шмит и на окупљања грађана Српске под називом Граница постоји. Писао је о сецесији, и притисцима на рад правосуђа. За све је окривио власт у Републици Српској. Из Српске поручују да је све што Шмит ради само подвала. 

"Шмитов допис је најобичнија, рекао бих, безобразна подвала којом Републику Српску, која брани Дејтон, БиХ и себе покушава да оптужи да крши Дејтон а себе који је био камен на путу европских интеграција БиХ, покушава да представи као неког ко је дао томе значајан допринос“, рекао је савјетник предсједника Републике Огњен Тадић. 

"Мислим да је потпуно јасно да је дестабилизирајући фактор у БиХ управо он тај који генерише све кризе у БиХ. Цијенимо да је значајно и важно али, ту не можемо да имамо консензус у БиХ да и друга страна из ФБиХ има став као Република Српска а то је да је значајно и важно обезбиједити суверенитет БиХ кроз договоре три конститутивна народа, два ентитета и без странаца“, каже замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац.

Шмит је недавно поновио исто на сједници Савјета безбједности о БиХ.  Тамо гдје није признат, говорио је о Републици Српској која га исто не признаје. У Њујорку се чуо и став Српске о томе да је један од главних узрока кризе у БиХ, управо нелегални Кристијан Шмит.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.