Професор права

Поповић: Уставни суд БиХ де факто престао да постоји

  • Извор: СРНА
  • 02.01.2024. 14:28

Професор права Витомир Поповић изјавио је да се за Уставни суд БиХ у којем од сутра неће бити ниједног судије из Републике Српске може рећи да је то правосудна институција која де факто престала да постоји, с обзиром на то да у њој више нема представника једног од три конститутивна народа.

Поповић је за рекао да је конститутивност народа основ опстанка и постојања дејстонске БиХ.

- У Уставном суду Федерације БиХ имате заступљеност Срба, Хрвата и Бошњака, а у Уставном сду БиХ нема. Зато смо ближи чињеници да је Уставни суд БиХ де факто престао да постоји, односно распао се на том принципу - нагласио је Поповић.

Судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић рекао је Срни да од сутра званично иде у пензију и да у тој правосудној институцији више неће бити ниједног судије из Републике Српске.

Крајем 2022. године мандат је истекао судији Миодрагу Симовићу, а Народна скупштина Републике Српске није именовала нове судије. Руководство Српске сматра да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет Суду.

Тренутно у суду је остало шест од девет судија, двоје бошњачких, један хрватски и троје страних судија из Албаније, Њемачке и Швајцарске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм