Предсједник Владе Хрватске у Сарајеву

Пленковић: Битно нам је да БиХ добро функционише и да иде према ЕУ

  • Извор: Анадолија
  • 04.09.2024. 14:00

Жеља хрватске Владе је да се односи БиХ и Хрватске унаприједе, да се рјешавају отворена питања и да буду снажна, чврста, континуирана и стабилна подршка БиХ на путу у Европску унију, поручио је хрватски премијер Андреј Пленковић који је данас допутовао у радну посјету БиХ.

Предсједник Владе Хрватске посјету је започео у Сарајеву, гдје се састао с предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Кришто.

Након састанка је казао да је ово прва радна билатерална посјета након великог изборног циклуса у Хрватској, а како би послали поруку јавности, институцијама и политичким странака у БиХ, али и хрватској јавности, о важности БиХ и односа двије земље.

"Те жељом хрватске Владе да се ти односи унаприједе, да рјешавамо отворена питања и да будемо снажна, чврста, континуирана и стабилна подршка Босни и Херцеговини на путу у Европску унију. Од наше посљедње посјете околности су се измијениле на боље. Европски савјет донио је одлуку о отварању приступних преговора са Босном и Херцеговином. Сматрам да је то итекако велик корак, корак који је почетак нове фазе реформског процеса, усклађивања укупног законодавства, али и јачање институција, конкурентности, а тиме и боље перспективе за све грађане БиХ", нагласио је Пленковић.

И Швајцарска укида забрану за градњу нуклеарки?

И Швајцарска укида забрану за градњу нуклеарки?

Како би оперативно помогли ту нову фазу, Пленковић је рекао да су БиХ и Хрватска потписале Уговор о европском партнерству.

"Данас је одржана сједница заједничке комисије  на нивоу државних секретара и бројни хрватски експерти, људи који су учествовали у нашем приступном процесу, биће на располагању, прије свега, Савјету министара БиХ", појаснио је Пленковић.

Сматра како се добра сарадња двије земље рефлектује у економској размјени која би ове године, према процјени, требала бити око 3,8 милијарди евра.

"Подаци за првих пет мјесеци ове године дају нам за право закључити да ће привредна размјена бити око 3,6 или 3,7, а можда и 3,8 милијарди евра на разини 2024. године. То нас чини главним вањскотрговинским партнерима", истакао је Пленковић.

Додик: Српска показује способност да може да реагује на потребе грађана

Додик: Српска показује способност да може да реагује на потребе грађана

Дотакао се и европског пута БиХ наводећи да желе да Босна и Херцеговина ријеши неколико законских приједлога који су на дневном реду, међу којима је и Закон о судовима, Закон о високом судском и тужилачком савјету, гранична контрола и миграције.

"Задовољни смо сарадњом која постоји између двије државе, а односи се, прије свега, на саобраћајну инфраструктуру", рекао је Пленковић.

Говорио је и о данашњем отварању нових 11 километара аутопута на поддионици Почитељ - Звировићи у оквиру којих је и мост Херцеговина, један од најкомплекснијих инфраструктурних пројеката на Коридору 5ц.

"Прије три године, заједно смо отварали мост код Свилаја. Хрватска је у завршној фази да реализује још пет километара који су нам остали између Белог Манастира и мађарске границе. На тај начин ћемо на прољеће сљедеће године комплетирати све оно што је на нашем територију. Јако смо задовољни видјети напредак и кроз БиХ. Сигуран сам да ће данашња дионица дати велики допринос бољој саобраћајној повезаности наше двије земље", нагласио је Пленковић.

Говорио је и о миграцијама наводећи да двије земље сарађују и када је ријеч о спречавању незаконитих миграција.

Не смирује се пожар код Љубиња: Велики проблем су и неексплодиране направе

Не смирује се пожар код Љубиња: Велики проблем су и неексплодиране направе

"Важно је да размјењујемо податке, да сарађују наше полиције, да се фокусирамо на законите миграције, а да незаконитим станемо на крај", рекао је Пленковић.

Нагласио је да поштују сва три конститутивна народа и желе да БиХ квалитетно функционише.

Што се тиче Изборног закона, Пленковић сматра да је он кључан за квалитетно функционисање свих институција БиХ.

"Сматрамо да сва три конститутивна народа требају бити у потпуности равноправни. Сматрамо да пракса која је наступила од 2006, када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ, није добра и креира лошу атмосферу у којој се Хрвати осјећају дискриминисано и подређено. Таква ситуација је по мени дугорочно неодржива и штетна је за хармонично функционирање Босне и Херцеговине", поручио је Пленковић.

Правобранилаштво Српске није запримило Станивуковићев захтјев, плацеви се не могу додјељивати без накнаде

Правобранилаштво Српске није запримило Станивуковићев захтјев, плацеви се не могу додјељивати без накнаде

Хрватски премијер је одговорио и на питања о критикама због његовог присуства на данашњем отварању моста Херцеговина наводећи да је улога представника Хрватске "честитарска и посматрачка" и да је ријеч о заједничком пројекту.

Рекао је да тема евентуалних санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику тренутно уопште није предмет разговора у Савјету Европе „нити је то што се у овом тренутку разматра.“ 

„Нама је битно да Босна и Херцеговина добро функционише и да иде према чланству у ЕУ", додао је.

Пленковић ће се данас састати и с представницима Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, а након тога путује у Почитељ гдје ће присуствовати свечаном отворењу моста Херцеговина на новој дионици аутопута Почитељ - Звировићи.

У Мостару ће у четвртак присуствовати свечаности уручења уговора Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске.

Током посјете Мостару, Пленковић ће се састати и с предсједавајућим Дома народа БиХ и предсједником Хрватског народног сабора БиХ Драганом Човићем, ректором Универзитета у Мостару Зораном Томићем, као и с директором Универзитетске клиничке болнице Мостар Антом Квесићем. Пленковић ће обићи и градилиште Хрватског народног позоришта Мостар.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.