Бивши предсједник ЦИК-а

Петрић: Дешавања око избора делегата ванправна и врло опасна игра

  • Извор: СРНА
  • 26.06.2024. 11:56

Посљедња дешавања у вези са избором делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске једна је ванправна, провидна и врло опасна игра страног фактора, заједно са домаћим, изјавио је Срни бивши предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић.

Петрић је навео да су посљедњи избори у БиХ са правног аспекта завршени објављивањем у "Службеном гласнику БиХ" и свим службеним гласилима у земљи.

- Стављена је тачка на изборе, на процес, на све повреде, незаконитости, на све оно што се дешавало на изборима - рекао је Петрић и додао да је то демократски стандард и принцип владавине закона и права.

Према његовим ријечима, све послије тога је политичка игра, банално говорећи "оживљавање мртваца".

- Бојим се да страни фактор, заједно са домаћим, игра неку врло опасну игру и она није безазлена - рекао је Петрић и додао да се посваљају многа питања, као што је важење закона у чијем доношењу је учествовао неки парламентарац којем се одузима мандат.

Да би се избјегла та питања, каже Петрић, објављују се резултати избора у службеним гласилима, након што се исцрпе сва правна средстав дозвољена домаћим законом.

- Ово је један преседан који није забиљежен и евентуалне одлуке о неким неправилностима након објаве службених резултата избора могу имати само декларативни карактер, никако конститутивни да се на основу њих мијења већ раније утврђени и објављени резултати који су имплементирани, а органи почели да врше власт, односно функцију - закључио је Петрић.

Предсједник ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић изјавила је данас да ће у понедјељак, 1. јула, бити организовано жријебање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Суд БиХ одбио је раније жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а која је крајем маја поново признала листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Из Комисије је раније речено да су добили рјешење Суда БиХ којим се одбија жалба СНСД-а, односно потврђује одлука ЦИК-а о потврђивању резултата посредних избора за Дома народа Парламентарне скупштинр БиХ из Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм