Министар

Пенц: Земљама Западног Балкана мјесто у ЕУ, ово је историјски тренутак

  • Извор: РТРС
  • 27.06.2024. 20:47

Министар за европске послове њемачке савезне државе Хесен, Манфред Пенц рекао је да Западни Балкан припада ЕУ и да је ово историјски моменат за придруживање Унији који би требало да буде искориштен.

"У нашој њемачкој политици не морају сви да имају исто мишљење, то је саставни дио демократије, али је битно да разговарамо, а неко ко жели да разумије ову регију, мора да прича са људима овдје. Ми разговарамо са људима, а не причамо о људима. О томе ћу причати у Њемачкој са колегама. Људи овдје не сумњају у то да припадају ЕУ, да желе у ЕУ, а ја кажем својима у Њемачкој да је то и за нас исто тако велика шанса“, рекао је Пенц.

Пенц је истакао да би пут у заједничку европску будућност требало да уједини регион.

"Ми заједно имамо могућност да идемо историјским путем“, рекао је он и додао да у БиХ и у региону постоји позитиван правац развоја.

Пенц каже да је потребно искористити потенцијале региона.

Додик након састанка са Пенцом: Очекујемо убрзање европског пута

Додик након састанка са Пенцом: Очекујемо убрзање европског пута

"Имам осјећај да људи овдје не желе само да гледају уназад, већ и унапријед, иако не гледају исто на ствари које су се десиле у прошлости, а њих морамо добро да изанализирамо“, рекао је он.

Када је ријеч о састанку са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, Пенц је рекао да је суштина свега - разговор.

"Важно ми је да дођем у регију, слушам и понесем утиске, а ту спада и разговор са предсједником Републике Српске, што је битно, јер ако не разговарате, немате ни могућност да се разумијете. Мој мото је - многи могу да причају, али и ја могу да слушам“, истакао је он.

Пенц је рекао и да је БиХ "пуно суверенија него што то неки желе да прикажу".

"Заједно имамо могућност да идемо историјским путем. Ми пружамо руку овој земљи, која би нас у Европи јако обогатила. И зато треба да идемо напријед“, истакао је Пенц.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм