Епархија захумско-херцеговачка и приморска

Патријарх Порфирије у Мостару поводом 150 година од освештања Саборне цркве

 • Извор: СРНА
 • 23.09.2023. 08:19

Његова светост патријарх српски Порфирије боравиће данас и сутра у Мостару поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице која још није обновљена након потпуног рушења 1992. године.

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске су навели да ће Света архијерејска литургија у Саборној цркви Свете Тројице бити служена сутра у 9.00 часова.

Посљедња патријаршијска литургија у Саборној цркви Свете Тројице служена је прије 90 година за вријеме патријарха Варнаве, подсјећају из Епархије.

Организатори овог догађаја су Епархија захумско-херцеговачка и приморска и град Мостар.

Патријарх Порфирије у Зворнику: Литургији присуствују Додик, Вишковић, Каран

Патријарх Порфирије у Зворнику: Литургији присуствују Додик, Вишковић, Каран

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић позвао је вјернике Мостара и Херцеговине дочекају патријарха вечерас у 19.00 часова испред Саборног храма.

Којић је раније рекао да је долазак Његове светости у Мостар од великог значаја за православне у долини Неретве и изразио наду да ће та посјета бити прекретница за завршетак обнове Саборне цркве.

Он је навео да ће патријарха Порфирије на Аеродрому Мостар данас у 12.00 часова дочекати Његово преосвештенство епископ захумско-херецговачки и приморски Димитрије и градоначелник Мостара Марио Кордић.

Патријарх Порфирије: Црква и православна вјера чине Србе живима

Патријарх Порфирије: Црква и православна вјера чине Србе живима

"Након тога патријарх долази у манастир Житомислић у 13.00 часова и позивају се вјерници да дођу и дочекају патријарха, затим иде у Пребиловце. Патријарх у Мостар долази у 16.30 часова гдје ће у Владичанском двору посјетити изложбу поводом 150 година од освештања Саборне цркве, затим ће обићи Стари град и задржати се кратко, те имати пријем у Градској вијећници у 18.00 часова", навео је Којић.

Он је рекао да ће сутра у 12.00 часова у хотелу "Мепас" бити организован и донаторски ручак за обнову Саборне цркве заједно са Градом Мостаром, те да очекује велики одзив.

"Позвани су високи званичници из Републике Српске, Федерације БиХ, региона, начелници и градоначелници свих градова у БиХ и бројни гости", истакао је Којић, додајући да су присуство потврдили предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Федерације БиХ Нермин Никшић.

Саборна црква Свете Тројице откако је изграђена 1873. године била је украс и један од симбола Мостара.

Патријарх Порфирије: Црква и народ у Српској су једно

Патријарх Порфирије: Црква и народ у Српској су једно

Саборна црква свете Тројице запаљена је 15. јуна 1992, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен.

Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, али за комплетну обнову потребно је још много средстава јер нису урађени ентеријер и партер.

Највише за обнову Храма издвојиле су Републике Српска и Србија, а прилоге је дало и више од хиљаду појединачних приложника, међу којима и мостарски Бошњаци и Хрвати.

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.